Draga tetka, ti što uvek pitaš što trebalo ne bi, ti si se, kako potvrđuje video kaseta tvoje svadbe, i opšti duševni haos nastali nakon iste, unesrećila sa svojih 18 godina.

Izrodila si troje dece. Što je, moglo bi se reći, a to govoriš i sama, tvoje jedino zlato u blatu tvoga braka.

Teča je fini čovek, ipak. Iskreno, niko u familiji ne zna iz kojih ga to razloga okrivljuješ za sve. Jednom si ga okrivila, sećamo se, kada su ti, ceniš, iz fioke nestale jarkocrvene gaće. One, po tvom mišljenju, najlepše. Sazvasmo krizni štab. Na okupu bejahu i deda i baba, i komšija i Kurta i Murta (da si mogla i onaj pomrli ostatak porodice bi iz groba digla). Shvatismo da je sporni donji veš poklonjen ljubavnici. Tačnije, ubedi ti nas svojom ludom glavom, kako onaj, fini čovek, ima neku.

Da te ipak podsetim kako je predmet kućnog suda bio pronađen u prljavom vešu, na dnu korpe, neposredno nakon krive presude. Laknulo svima. Teča, ipak, osim lude žene, imao nikog nije. A, to što je retko bivao kući mogu i da razumem.

No, draga tetka, osim što si mi oduvek donosila onu, jedva jestivu, čokoladu sa likom malog indijanca, nikada nisi znala kada šta treba da me pitaš. Čokolade sam ti oprostila. Škrtost se ne leči. Al’, nedostatak takta i papagajski mehanizam govora ne mogu.

Pa, dobro, bre, draga tetka, da li se tvoja pitanja rastežu jedino od mog faksa do zabrinutosti što se još udala nisam.

Aman, ženo, kud me požuruješ?!

Ko boga te molim Nisam ja te nesreće da se udam

K’o boga te molim

Videsmo se, na moju žalost, triput prethodne nedelje – sva tri puta si mi stavila do znanja kako je tužno što nemam nikog. Ti, slatka moja, izgleda da više od mene žališ moj ljubavni život. Ili bi htela da kroz moje dogodovštine dovršiš svoju mladost uskraćenu preranom odlukom da se udaš.

Eto, draga moja tetka, ja bih ipak malo da pričekam i da se ne zalepim za prvog koji naiđe, pa da se kasnije ispostavi da ljubav koja nas je spojila nije dovoljna za ispunjen život udvoje. Da si malo proživela možda danas ne bi vadila sopstvenu dušu u braku sa čovekom za kog si ubeđena da je on vadi. Vidiš, verovatno bi bila srećnija sa čovekom koji ti je sličan, a teča ispunjeniji sa ženom koja bi umela da ga razume.

Budi mi zahvalna što zaobilazim preporuku da se udam radi reda, ne iz ljubavi. Oduvek si imala humor za smisao.

Zato, draga moja, nesrećna i životom ispijena, tetka, nisam ti ja te nesreće da se prerano udam – ni radi reda ni iz dosade ni zbog okinule godine na fakultetu. Što se dece tiče, ni za to nemoj da brineš. Vlasnica sam dva zdrava jajnika koja će, nadam se, biti funkcionalna i narednih 20 godina. U prevodu, ne kasnim nikud ni sa biološke tačke gledišta.

Faks je statičan, od juče se ništa maklo nije. Ako padnem ili položim ispit znaćeš prva, obećavam. Častiću te i čokoladom, vratiću ti sve indijance.

Ljubim.


Elena Ederlezi

Comments