Nisi kao druge devojke” je rečenica koju smo najviše čule u američkim filmovima i serijama. Znate onaj momenat kada je devojka toliko zaljubljena u lika da ne shvata koliko vredi bez njega. U konstantnoj potrazi za validacijom od momka, devojka se potpuno pogubi i sva njena pažnja bude usmerena ka njemu. Na svu tu iluziju o ljubavi dodajte i njenu nesigurnost – savršena žrtva za ovu rečenicu.

Onda dolazimo do momenta u kom on postane zainteresovan za nju, što je njoj potpuno čudno. Počne da joj posvećuje vreme, da se lepo ophodi prema njoj i sve to nju čini anksioznom. Zašto? Zašto joj sada posvećuje pažnju, zašto ga je briga? Kada mu, napokon, postavi to pitanje – dobije jedan od najustaljenijih odgovora ikada – ti nisi kao druge devojke.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@atyourtaste је поделио/ла објаву

Ovom rečenicom momak, u suštini, potvrđuje da je emotivno nezreo. Ova rečenice poručuje da ne ume da komunicira i da stupa u bilo kakve odnose sa devojkama i da onda, kada sa nekom uspe da oformi odnos, pokušava da sebi, ali i njoj, objasni kakva su mu se to, pobogu, osećanja javila. A jedino logično rešenje je to da je ona drugačija.

Ova rečenica sa sobom nosi još jednu skrivenu stvar, a to je da bi trebalo da predstavlja kompliment. Dakle, ja, muškarac, ne umem da imam zdrave odnose i kada se to desi želim da znaš da je caka u tome što si ti drugačija. Ne, to nema veze sa mnom i mojom nezrelošću i nemogućnošću da budem u zdravim odnosima – sigurno je do tebe.

Recimo da nikada niste čule ovu rečenicu. Pa makar ni u filmu ili seriji. Sigurno ste je, pak, čule u nekom njenom obliku. Prođimo ih zajedno – moja bivša je baš bila ludamnogo mi je drago što nisi kao moja bivša, devojka mog druga je nepodnošljiva, super što ti nisi takva…

Iako sumnjam da vam ovakve izjave nisu poznate, znam da vam je izjava poput nijedna moja bivša devojka nije volela fudbal (ili bilo koji drugi sport) 100% poznata jer je to njihovo glavno oružje koje koriste kada žele da daju kompliment. Ono što, međutim, rade vrlo nesvesno je to da nam takvim rečenicama poručuju da nas sve vreme porede jedne sa drugima.

Patrijarhat je toliko duboko zario svoje zube u naša mesa da ni ne shvatamo da ovo nisu komplimenti, i da ovakve izjave ne čine ništa dobro. Vratimo se na teen filmove koje sam spomenula na početku. Kada bi u sceni momak to rekao devojci, publika bi se raspilavila, a u pozadini bi se čula svadbena zvona. Wow, on je napokon našao devojku koja nije kao druge devojke!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@atyourtaste је поделио/ла објаву

Zašto smo i mi same pomislile da je ovo kompliment? Zato što nismo znale da nije. Zato što su nas odmalena učili da sa drugim devojkama treba da se takmičimo i upoređujemo. Retko je razlog upoređivanja bio uspeh ili posao, uglavnom je trebalo da se borimo za pažnju momaka.

To su nas učili filmovi, a to nas je učilo i društvo. U međuvremenu, dok smo učile da treba da se borimo za dečake, šta su dečaci učili? Istu stvar kao i mi! Da treba da impresioniraju druge dečake. A čime su drugi dečaci impresionirani? Devojčicama.

Vrtlog iz kog se teško izlazi. Oni su se dokazivali jedni drugima dok su koristili nas i naš nedostatak samopouzdanja i nedostatak svesti o tome ko smo i ko želimo da budemo. Tako se stvorio svet u kom “ti nisi kao druge devojke” zvuči kao kompliment. Svet u kome bismo sve dale da nam je makar jedan momak rekao tako nešto. A meni se trenutno stomak prevrće kad čujem tu rečenicu.

Isti taj svet se iz petnih žila trudi da nas natera da budemo nekakve najbolje verzije sebe, i to dok smo još toliko nezreli da pravilno popunjavanje uplatnice smatramo poduhvatom dana. Da, taj svet te tera da budeš najbolja devojka među devojkama, a ja ću ti samo reći – ti si već je***o dobra verzija sebe i jedino što možeš da budeš, i što bi trebalo da budeš, jeste ti!

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Milica Antić

Comments