Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Prije nego što vam prikažemo fascinantne prizore nastale saradnjom čovjeka i prirode, pročitajte o čemu se tu zapravo radi.

Konceptualna umjetnost, često nazivana i Idea Art je umjetnost gdje ideje i proces stvaranja stoje iznad završenog umjetničkog djela. Konceptualisti su posebno naglašavali važnost misaonog procesa prilikom stvaranja, tako da su kao ravnopravna umjetnička djela često prikazivani analitički tekstovi, skice i dijagrami u kojima stvaralac opisuje svoju viziju, koja ne mora nužno biti materijalizovana. Ovu zamisao je uveo mladi francuski umjetnik Marsel Dišan (Marcel Duchamp) 1917. godine uzevši običan pisoar na kojem se potpisao kao “R. Mutt”. Ubacio ga je u komad skulpture sa natpisom “Fontana” i predao u muzej. Njegove kolege su odbile ovaj rad i samim tim ga učinili važnim. “Više sam zainteresovan za ideje nego za finalni proizvod” su riječi kojim on opisuje svoju zamisao, posle koje umjetnost više nikada neće biti ista. Novi vid umjetničkog izražavanja je zahtijevao od posmatrača novu vrstu pažnje.

Slika 14 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Skulptura Marsela Dišana

Land art predstavlja saradnju umjetnika i prirode. Earth art, kako je drugačije zovu, nastaje kada stvaralac odluči napustiti atelje, galerije i muzeje, i odlazi u nepregledne prostore u prirodi gdje će stvoriti fascinantne skulpture daleko od ljudskog oka koristeći kamen, drvo, pijesak i druge prirodne materijale. Da bi se neko bavio ovim, prije svega mora poštovati prirodu i raditi u skladu sa njenim zakonima. Ovakve tvorevine najčešće brzo nestaju pod surovom rukom prirode, ali ono što ostaje je misao, ideja o tome i poneka fotografija kao dokaz.

slika 2 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Većina se može vidjeti samo iz vazduha

Slika 34 Nisu vanzemaljci, to je land art!

I snijeg može biti dobra tehnika

Slika 44 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Prošetajte umjetničkim djelom

Slika 54 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Da li je to pravi pauk?

Slika 64 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Ovaj kamen nije slučajno tu

Slika 73 Nisu vanzemaljci, to je land art!

Ovo je bezbijedan način ukrašavanja prirode


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

 

Editors choice