Ukras lepih ruku su i negovani nokti. Danas smo okruženi raznim preparatima i tretmanima uz pomoć kojih se veoma lako dolazi do savršenih rezultata. Ipak, uvek je korisno podsetiti se nekih saveta ili saznati nešto novo o tome.

Zdravi nokti

Preduslov za njihovu lepotu je da budu pre svega zdravi. Ukoliko primetite slične promene na noktima, promenite ishranu:

–  nedostatak vitamina A se odražava suvim i lomljivim noktima

–  nokti savijeni prema dole ukazuju na manjak folne kiseline, proteina i vitamina C

–  bele tačke pokazuju da organizmu fali kalcijuma i cinka

–  vertikalne linije ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i na manjak vitamina B12 i gvožđa

–  nokti tamnocrvene boje pokazuju da je metabolizam slab, usled konzumiranja slane i masne hrane

–  žućkasti na nepravilan rad jetre

–  plavi nokti mogu biti posledica nepravilnog rada srca i pluća

–  osobe koje imaju problema sa cirkulacijom, anemijom i slabim energetskim nivoom u jetri i bubrezima mogu to ustanoviti ukoliko imaju blede nokte

Slika 1 Unos vitamina klju ni element za zdrave nokte Nokti kao iz sna

Unos vitamina ključni element za zdrave nokte

Da biste rešili ove probleme unosite više kalcijuma, silicijuma, cinka, gvožđa, sumpora, vitamina D, A i E, esencijalnih masnih kiselina, proteina i minerala.

Uređivanje noktiju

Prvo skinite lak sa noktiju sredstvom koje ne sadrži aceton, najbolje je neki uljani skidač. Nakon toga na kožicu nanesite sredstvo za omekšavanje kožice (cuticle remover) ili potopite nokte u kupku, pa kad kožica omekša potisnite je štapićem. Nikako ne secite ni kožicu ni zanoktice, već ih uklonite posebnom spravom za to.

Slika 2 Turpija je najva nija alatka za oblikovanje Nokti kao iz sna

Turpija je najvažnija alatka za oblikovanje

Sledi oblikovanje turpijom. Na tržištu se mogu naći papirne turpije različite finoće, od grubih do finijih, a gumene su najjeftinije. Grubom turpijom prvo skratite nokte, pa onda finom oblikujte ivice. Nokti se turpijaju od ivica ka sredini. Redovno menjajte turpije, da ne biste naneli više štete upotrebom stare turpije.

Jednom sedmično polirajte nokte i tako poboljšajte cirkulaciju. Nokte jedne ruke polirajte bar dva minuta, ali vodite računa da ne pritiskate previše da ih ne biste oštetili. Za ovo možete koristiti i četku za nokte. Nakon poliranja nanesite ulje ili kalcijum.

Lakiranje

Što se tiče lakiranja trendovi se stalno menjaju. Međutim, neka pravila su ista bez obzira na doba godine ili modu. Pre nanošenja laka proverite da su vam nokti suvi da bi se lak lepše naneo. Uvek prvo nanesite bazu koja je bezbojna. Ukoliko se odlučite da ih bojite u neku boju onda lak nanesite dva puta, kako bi boja bila intenzivnija. Svaki sloj laka mora dobro da se osuši pre nanošenja sledećeg, da ne bi došlo do pojave grudvica. Mažite ih od dna ka vrhu. Tanka linija uz koren neka bude slobodna da bi nokat mogao da diše. Ukoliko se pak odlučite za frenč potrudite se da jednako izvučete linije. Ako niste baš vešti, a nemate vremena da odete na manikir, zatražite pomoć od prijateljice ili koristite papiriće za tu svrhu.

Slika 3 Lakom istaknite lepotu Nokti kao iz sna

Lakom istaknite lepotu

Lak držite na hladom, suvom i mračnom mestu, da ne bi promenio konzistentnost. One koji su se isušili, dehidrirali, postali gusti, nije poželjno razblaživati acetonom, jer ih on gumira, pa brže pucaju na noktu. Ako se već odlučite da ih razblažite koristite razblaživač za nokte koji možete kupiti u apoteci.


Nataša Gajić – romantična, druželjubiva i opuštena. Voli modu i Audrey Tautou. Opušta se uz popodnevnu kafu i časopise. Veruje da je harizma ključni začin za dobar stil.

Comments