Londonske Olimpijske igre samo što nisu počele. Tereni su spremni, sportisti u Olimpijskom selu, a London se picnuo za pažnju svetske publike koju će privući. Uzbuđenje i napetost konačno mogu da uminu posle dugog iščekivanja Igara. Mnogi sportisti imaju profile na društvenim mrežama, a bilo je zanimljivo videti to što su mnogi tetovirali olimpijske krugove. To je trajni suvenir i simbol članstva u vrhunskom klubu, znak koji su zaslužili. Dostigli su vrhunac veštine i sposobnosti, neka nose to odličje ponosno.

A nisu sportisti sve. I fanovi su se priključili modi, te iskazuju podršku timovima i Olimpijadi tetoviranjem zastava, obojenih krugova. Kao što smo pre izvesnog vremena videli na primeru iz Amerike, nisu svi pokušaji tako uspešni.

Amerikanka, Džeri Piterson (Jerri Peterson) doslovce je žigosana kad joj je tetu-majstor nepravilno ispisao tetovažu kojom je želela da proslavi učešće u nošenju olimpijske baklje. Srećom, okrenula je na igru i odbila da ispravi slovnu grešku. Izgleda da je neki tip koji lako prašta, jer ja ne bih bio da sam na njenom mestu.

Šta god je razlog odluke da se neko tetovira, davno su prošla vremena kada su se tetovirali samo mornari, propalice i cirkuske nakaze. A tetovaže, baš kao i ljudi koji ih nose, mogu biti različiti. Leti se vidi veliki broj tetoviranih, pa mi se čini da je za neke ljude to naprosto pitanje mode. Mislim da će se složiti svako ko je prošao ulicama Beograda, Zagreba ili Banja Luke.

Kad nastupi leto u Britaniji, možete videti u gotovo svakoj pivskoj bašti momke koji nose tri lava engleskog fudbalskog tima. Drugi imaju ispisano “Engleska” uz nogu ili ruku kao podsetnik ili možda upozorenje na to koga podržavaju. Sasvim drugu vrstu tetovaža vidim po Srbiji. Često se tintom zapisuju podsetnici, uspomene na preminule prijatelje i rođake. Imena i datumi opominju na pokojnike, što nisam primetio nigde drugde. U Banja Luci često se tetovira uspomena na psa koji više nije među živima.

Naravno da ima i onih koji biraju šare, slova ili mudre duhovne izreke, na ramenu ili leđima. Širom pravoslavnih predela Balkana viđaju se i velika lepo iscrtana raspeća, Sveti Đorđe koji se propinje da ubije aždahu, kao i čitav spektar pravoslavnih ikona. Sve to ispisano je u velikom formatu, s vrlo malo zazora ili straha od ismevanja. Ponegde mladići (ređe devojke) tetoviraju nacionalističke simbole na glavi, likove svojih junaka na nabreklim mišicama ili preko celih leđa.

Tetovaže su oduvek bile popularne u određenim delovima društva, posebno kad je posredi svet muzike i mode. One su deo opreme svakog rok-božanstva isto koliko i krupno prstenje i bravado. Milioni prihvataju taj imidž, premda tetovirane mesije imaju opasnu konkurenciju među damama. Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) bila je poznata po tetovažama, kao i Pink (Pink), Rijana (Rihanna) i Kejti Peri (Katy Perry), koje ponosno nose umetnička dela na sebi. Time promovišu tetovaže koje daju kredibilitet rokenrol stilu, jer podsećaju na dane kada su tetovaže bile kul i znak buntovništva.

Zahvaljujući glumicama, muzičarima i umetnicama poput Kat Von Di (Kat Von D), tetovirane žene ušle su u modu. Toliko da u nekim delovima grada možete videti mnoštvo dama kojima iznad nisko spuštenih pantalona vidite tribal-tetovaže. Neizbežno, takve oznake privlače neprimerene nadimke koji pokazuju da tetovaže pojačavaju mušku reputaciju, a kaljaju žensku.

Stamp Nosite ih ponosno

Tetovaže iznad guze nazivaju se (pogrdno) "tramp-stamp"

I sam nosim četiri tetovaže: zelenu zmiju, vuka koji zavija, pantera u lovu i drevnog konja. Radio ih je jedan te isti umetnik, Pedi iz Tattoo studija u Banja Luci, tokom proteklih šest godina. Premišljam se da dodam i petu zver mojoj tetoviranoj menažeriji i vratiću se Pediju, jer imam poverenja u njegov rad, što je veoma važno ako želite da nosite dobro urađene sličice. Sad još samo da nađem vremena da se vratim u banjalučki Tatto Studio. Jedva čekam.

Prethodne tekstove redovnog dopisnika Wannabe Magazine-a iz Londona, Markusa Ejgara (Marcus Agar), možete pronaći ovde.
For the English version of Marcus Agar’s weekly observational reports for Wannabe Magazine, click here.


Markus Ejgar je britanski novinar, PR menadžer i autor bloga W!LD RooSTeR. Strastveni je ljubitelj filma, muzike i dobrih knjiga, a na svom blogu redovno izveštava o savremenoj kulturi u Srbiji i na Balkanu. Uživa u svirkama i malo toga voli više od odlične hrane s dobrom bocom vina.

Prevod sa engleskog: Ranko Trifković

Comments