Sa početkom novog meseca počinje i novo poglavlje na umetničkoj sceni, pa tako imamo nekoliko novih izložbi koje bi mogla da posetiš tokom juna – taman kada ti dosade društvene mreže i ostali “lakši” sadržaji, uputi se u neki od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda! Ovoga puta za tebe izdvajamo tri nove izložbe koje su definitivno vredne pažnje:

Betina fotografija godine 2019.

“Betina fotografija godine” je zapravo konkurs na koji su se ove godine prijavila 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Od toga, izdvojeno je 44 njih koji će biti izloženi u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u periodu od 6. do 27. juna. Stručni žiri ove godine čine Milena Marjanović (istoričarka umetnosti i ujedno kustoskinja ove izložbe), Nenad Petrović (fotograf) i Imre Sabo (fotograf).

Osim što možeš da pogledaš sjajne radove koji dolaze iz raznih krajeva i možda i sama pronađeš inspiraciju za one umetnički nastrojene dane kada se osećaš poput fotografa, ovu izložbu preporučujemo iz još jednog razloga – “Betina fotografija godine” je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

betina fotografija 1 Nove izložbe koje možeš posetiti u junu

Sunny Side

Već ti je u glavi leto? Verovatno je to i bila poenta, budući da je Lana Stojićević, autorka izložbe “Sunny Side”, inspiraciju pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentovan slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi priču oko futurističke kupole bazena koja je fokus u svim fotografijama. Minimalnim intervencijama, modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih, pa tako bazen postaje svemirski brod, a slogan “Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan “Sunny Side” misije.

Inače, Lana Stojićević je vizuelna umetnica koja se najčešće izražava kroz fotografije, tekstil i arhitektonske makete. Svojim multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za (arhitektonsko) nasleđe i ekološka zagađenja. Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu.

Lana Stojicevic Sunny Side fotografije 4 1 Nove izložbe koje možeš posetiti u junu

Games and Politics (Igre i politika)

Sada kada smo rekli zbogom “Igri prestola”, potrebne su nam neke nove igre, zar ne? Šalu na stranu, još jedna zanimljiva izložba koja se takođe otvara 6. juna jeste “Games and Politics” (Igre i politika), interaktivnog je tipa i predstavlja uvodnu manifestaciju u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj. 

Verujemo da će ti ova izložba biti izuzetno interesantna jer ćeš imati priliku da otkriješ na koji način su povezane igrice, kao omiljena razbibriga u slobodno vreme, i društveno važne teme koje su u poslednje vreme naročito u fokusu, što će te naterati da se zapitaš koja je zaista uloga video-igara u savremenom svetu. Izložene igre bave se problemima kao što su kritika medija, migracije, odnosi moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im naravno sa umetničkog stanovišta. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma, a biće praćena i bogatim programom – radionicama, predavanjima, vođenjima i grupnim igranjem igrica.

1 Piter Brinskon i Kuroš Vala Nedžad The Cat and the Coup 2011 1 Nove izložbe koje možeš posetiti u junu

Sve tri izložbe se otvaraju 6. juna, a galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog radnog dana od 12h do 20h.

Fotografije: Promo

Ivana

Comments