Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

”Ne pravi se pitanje – ovo je početak! Ovo je novi bend. Staro ime, ali novi bend. To je zaista poput… značajnog podmlađivanja i preporoda za nas.” Ovim rečima su najpoznatiji fank-rok momci opisali svoj najnoviji album i njegovu simboliku.

Na izmaku leta, 29. avgusta, dan pre nego što je planirano, na svetskom tržištu se zvanično pojavio deseti studijski album losanđeleske četvorke, Red Hot Čili Pepers-a (Red Hot Chili Peppers) pod nazivom ”I’m With You”. Produciran od strane Rika Rubena (Rick Ruben), ovo je debi album ”papričica” sa novim gitaristom, Džošom Klinghoferom (Josh Klinghoffer), koji je 2009. godine zamenio čuvenog Džona Frušijantea (John Frusciante). Takođe, ovo je prvi album nakon pauze od pet godina i poslednjeg albuma ”Staduim Arcadium” iz 2006. godine.

Basista Fli (Flea) je izjavio da su glavne teme albuma, tj. samih pesama, život i smrt. Takođe, on kaže da je afrička muzika izvršila veliki uticaj u samom procesu stvaranja još jednog remek-dela čuvenih Pepersa. Kako su je oduvek voleli, obilazeći Etiopiju, uživali su u ritmovima afričke muzike i druženju sa muzičarima. Tako, jedna pesma sa albuma i nosi naziv ”Ethiopia.”

Na albumu se nalazi 14 pesama. Kako im je manjkala kreativnost u procesu smišljanja naziva, Klinghofer je dan pre isteka roka za određivanje istog, napisao reči ”I’m with you” na parčetu papira i pokazao ostalim članovima benda, koji su istog trenutka shvatili da je to to. Kada je Entoni prvi put čuo da neko izgovara taj naslov, kako kaže, ”bio je to neverovatan osećaj, kakav ne možete zamisliti.” Kidis je još dodao: ”Znam kada napravimo nešto osrednje, i znam kada napravimo nešto jako dobro. Ne mogu dočekati da počnemo ovo da sviramo.”

Pesma koja se već uveliko vrti na MTV-ju kao prvi singl sa albuma, i koja je na prvi takt osvojila srca publike je ”The Adventures Of Rain Dance Maggie.” Iako smo svi navikli na prepoznatljiv, tvrđi zvuk Pepersa, vođen žestokim riff-om, ova pesma predstavlja hard-pop opozit dosadašnjem fank zvuku, predvođena jakom bas linijom. Pred nama je album koji predstavlja koktel hard pop-a, fanka, roka, alternativnog roka… Album sačinjen od komplikovanih i fascinantnih solo deonica gitare, koje se prepliću sa ritmom bubnjeva, a sve to upotpunjuje Entonijev glas. Savršeni ritmovi, harmoničan sklad, raznolikost pesama… Ja bih ovaj album nazvala muzičkim savršenstvom. No, krenimo redom.

”Monarchy Of Roses”

Prva pesma na albumu započinje divnim skladom zvuka basa i bubnjeva, čemu se priključuje Entonijev, na neki način, robotizovan glas. Fantastičan prelaz u ritmični refren vas navodi da pomislite da se, zapravo, ne radi o istoj pesmi. Slušajući je, uživala sam u solažama gitare kojoj prkosi prizvuk težeg popa u kombinaciji sa fankom. I, dok vam Entoni  peva: “Do you like it rough I ask, and are you on to task? The saviour of your light, the monarchy of roses tonight”, prepustite se  savršenim notama uz “volume” na maksimumu.

“Factory Of Faith”

Umereno brza, ona koja vas lako pokreće i osvaja na prvo slušanje. Jednostavno, prija. “Be my wife, I think you right that we should mate. Tell your friends, I got a factory of faith…” Pa, Entoni, ako tako kažeš…

“Brendan’s Death Song”

Ah, balada… Prelepa. Iako pomalo mračnog teksta, koji aludira na smrt, zvuk gitare koju prati Entonijev glas na samom početku je raj za uši, a kasnije se priključuje Čed Smit (Chad Smith) i upotpunjuje melodiju ritmom bubnjeva.

“Ethiopia”

“We’re rolling everybody. It starts with bass”, kaže Fli u prvim taktovima numere. Takođe nešto umerenijeg tempa, ali osetno bržeg od onog iz prethodne, “Brendan’s Death Song”. Ono što je čini karakterističnom je neobičan način pevanja. Kao što smo ranije spomenuli, kreiranju ove pesme je doprineo zvuk Afrike i tonovi njene muzike.

“Annie Wants A Baby”

Baš tako, pesma govori o Eni koja želi bebu. “Annie wants a baby any way she can.” Prijatan ritam, oslobođen teških deonica. Prema mom mišljenju, pesma koja ne poseduje ono “nešto” po čemu će se naročito istaći. Ali, svakako će vam prijati!

“Look Around”

Jedan od mojih favorita. Fantastična. Brza. Instant vas pokreće. To je ona pesma koju pustim uz prvu jutarnju kafu, kako bih došla sebi. Iako se ni na koji način ne može povezati s njom, jako me podseća na staru “Give It Away”, zbog refrena koji vam odmah ulazi u uši, a sastoji se od ritmičnog ponavljanja reči “Look around.” Ovde do izražaja dolazi i Entonijev talenat za rep i umetničko brzo brbljanje. Melodiju nema potrebe komentarisati. Savršenstvo.

“The Adventures Of Rain Dance Maggie”

Iako smo o njoj pisali u okviru rubrike “Premijera spota”, nije na odmet ponoviti pohvale za ovu pesmu. Prvi singl sa albuma. Tipičan zvuk Pepersa koji ih čini prepoznatljivima. Mešavina popa, roka, fanka… idealan sklad melodije, ritma i basova. Iako prvobitno nije ni bila u planu, a kamoli vodeći singl, pesma je nastala u kuhinji basiste Flija i odmah je očarala Entonija, pa je ceo dan “đuskao” uz njenu melodiju. Nisu pogrešili. Pesma u potpunosti reprezentuje ceo pravac novog albuma.

“Did I Let You Know”

Ovo je pesma za koju sam na prvo slušanje pomislila: “To je to!” Moja omiljena! Poseduje sve! Fascinantnu melodiju, ritam, tekst. Savršen “začin” predstavlja solo saksofona, koji razbija čitavu osnovnu melodiju. Možda neće svi isto reagovati na nju, ali za mene je ovo pesma koja ima “ono nešto”! “I’m comin for you ‘cause… ‘cause I adore you, and…” Poslušajte!

“Goodbye Hooray”

Ova pesma već podseća na stariji zvuk Pepersa, kojim dominira bas gitara i žestina  bubnjeva. Ne postoji nešto po čemu bih je izdvojila, ali, kako na ovom albumu, prema mom skromnom mišljenju, ne postoji loša  pesma, i ova je, svakako, vredna pažnje.

“Happiness Loves Company”

Specifičan ritam koji nam na samom početku daje Čed Smit (Chad Smith) čini da vam se ova pesma ureže u pamćenje kao opuštenija varijanta fanka. Iako sigurno do sada već imate utisak da su se Pepersi pretvorili u neku vrstu hard pop-a, sačekajte, odslušajte do kraja. Bićete oduševljeni.

“Police Station”

Uzmite hladno pivo, zavalite se u svoju fotelju, navucite zavesu i uživajte u zvuku ove pesme. Iz nekog razloga, nateraće vas da se setite nekih minulih događaja, možda čak i izazvati nostalgiju. Opušta.

“Even You, Brutus”

Neobičan zvuk. Način pevanja. Mene Toni u nekim trenucima podseća na Eminema. I može se naslutiti slučaj slomljenog srca u tekstu. Bez trunke patetike, sa autentičnim stilom. “I’m not trying to point fingers at you, and I’m not trying to lay any blame. But, when it comes to the punishment, girl you know how to bring the pain…”

“Meet Me At The Corner”

Još jedna lagana pesma na albumu. Prava ljubavna, opuštajućih tonova, što je jako atipično za Peperse. Slušanje ove pesme predstavlja pravo uživanje dok ste u 4 zida, sami sa svojim mislima.

“Dance, Dance, Dance”

Za kraj: “dance, dance, dance all night long!” Pesma koja nosi lepu poruku. Ljudi, uživajte u životu, igrajte celu noć i slušajte fantastičan album Pepersa!

Ako treba da ocenim ovaj album, već sam rekla, ja bih ga nazvala muzičkim savršenstvom.  Na vama je da ga doživite na svoj način, ali jedno je sigurno: nikako nećete biti razočarani!


Tamara Ognjanović, student pedagogije i perfekcionista do ludila, dan ne započinje bez ledenog ness-a i muzike, koja je njen smisao života i, po njenom mišljenju, definiše osobu. Zna napamet ceo serijal “Prijatelja”, koji su joj najbolji sedativ. Veruje u moć pogleda. “I don’t like defining myself. I just am” kaže i citira njenu večnu inspiraciju, Britney Spears.

Editors choice