Tokom godina pevači su se dosta profilisali prema temama koje obrađuju u svojim pesmama. Od najmračnijih depresija i maltretiranja bivših, preko matorih zavodnika, sponzoruša, pa do stare dobre kafane – srpska “mainstream” muzika ne zaobilazi nijednu ciljnu grupu. Pa vi, dragi moji, izvol’te – ko šta voli.

Ceca. Od cvetka zanovetka do igračke samoće. Ne znam da li ste provalili da poslednjih godina Ceki postaje sve mračnija i mračnija. Teške boli nakon fatalnih ljubavi sa tragičnim krajem teraju nas da se setimo kako je onomad skakutala uz “Zabranjeno pušenje”, dok je danas njen život u rasulu.

Marko Bulat. Prijatelji, braćo, kumovi, pa ko nas bolje diže na noge od Marka Bulata? Uz Marka smo naučili da je kafana mesto gde čovek oseća i ono najlepše i ono najgore. Kafana je čak i ono što nas čeka posle ovozemaljskog života. Kafana je njegova pesma, sudbina i smisao života.

Emina Jahović. Da se razumemo: posle Emine nema druge. Emina je Mama. Aman, pa ona je, a ne Ceca, od klinca napravila princa za kajanje. Uglavnom, njene pesme volimo jer su na neki način jedinstvene, poseduju taj turski prizvuk, a njen nežan glas suptilno peva o tome šta je on propustio, dok ona dan za danom ide u nove pobede.

Seka Aleksić. Ako ne znate šta se dešava kada se mnogo napijete i smuvate sa tipom, reći će vam Seka. Dešava se soba 22, tj. oficijelni nastavak “grandbastera” zvanog “Aspirin“. Sekine pesme zasnovane su na niskim strastima nastalim usled pijanstva, a ponekad i prošarane nekom temom o staroj ljubavi. Ali to je to… Ono, kako preboleti staru ljubav nego kres kombinacijom. You go, girl!

Vlado Georgijev. Hej ti, reci mu da zna! Zaista, ovaj čovek nikada ne zna na čemu je, u većini slučajeva nije ni siguran da li je i dalje u vezi. Vlado je emotivac i njegove pesme većinu konfuzne nacije pogađaju u srce.

Ana Nikolić. O, moći. Provuci karticu i pređi granicu, pa joj šampanjac u ruke daj. Moćni muškarci, moćna kola, moćan život. Baš, vala baš! Dajte joj moć i devojka od čokolade će se istopiti.

Željko Samardžić. Ovaj stari lav će nam još dugo nabijati na nos da i dalje može da je*e kao da ima 25, ali pošto je moralan, on ipak neće. Međutim, bitno je da mi to uvek imamo na pameti, a hvala bogu, svakog 8. marta on ne propušta da nas podseti na to.

Ana Kokić. Ana je fina devojka dok… dok muškarac ne raskine sa njom. Uf, onda kreće nalet inspiracije za neke od najvećih hitova, posle kojih nam ostaje samo da se zapitamo kako je bilo jadnom tipu kada mu je ceo dan sedela na interfonu. Psiho…

Željko Joksimović. Lane se ne stidi da pokaže svoje emocije kada je ostavljen. Pati i moli za repete jedno tri albuma, a onda izda singl da je libero i ućutka celu naciju. To je, bre, muško.

Nataša Bekvalac. Iako je u medijima više zastupljen njen privatni život, ne zaboravimo da je i u svojim pesmama ona uvek neshvaćena i napaćena. I kada je cela nacija stavlja na stub srama, ona je svesna da ne valja. Bilo kako bilo, lepa Nata uvek poseduje neku dozu optimizma da će iz svega toga izaći barem malo čistija. (NOT!)

Jelena Karleuša. O čemu nam ona zapravo nije pevala? Mada, jedno je zajedničko novim i starim pesmama, a to je njena samosvesnot. Kao i Emina, JK je svim muškarcima mama. Međutim, Emina suptilno nabije na nos pa se povuče, dok je Jecika po principu “Gde ja zgazim, tu trava više ne raste” dosta agresivnija i fatalnija.

Dino Merlin. U tekstu prihvaćen kao deo srpske muzičke scene, ovaj pevač peva o prolaznosti života, starenju i ponovnim zaljubljenostima u kojima iznova i iznova traži smisao ljubavi. Uvek volim da kažem: da nije pevač, reči njegovih pesama bile bi čista poezija. Možda nema neke vokalne sposobnosti, ali sklad muzike i stihova, pored kojih bi i kamen osetio emociju, čine da njegova muzika sruši sve granice i postane vanvremenska.

Severina. Reče Lola da neće više igrat’ polugola, kad ono – nakon par meseci ona nam se na oči plaknula ispod pazuha! Od srpske snajke navikli smo da uvek peva o nekim strasnim afericama, pa kao takve njene vrcave pesme i prihvatamo, a rado se sećamo onih starijih i ozbiljnih.


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments