Znaš onu priču o tome kako ti koža u toku puberteta “bukne”, kako ne možeš da se izboriš sa bubuljicama, mitiserima, crvenilom i sličnim nesavršenostima, ali kada se oluja hormona stiša, sve biva kao i ranije – nežno, glatko i savršeno? E pa, moja koža je rešila da preskoči očekivane faze i iznenadi me znatno kasnije, i da nakon svega toga ostavi posledice koje i dalje moram da saniram! Ono, hvala joj…

Dakle, taman kada sam pomislila da sam se izvukla što se tiče problema sa kožom lica u toku puberteta, došle su rane dvadesete i uhvatile me totalno nespremnu! Stres oko diplomiranja i upisavanja master studija, prvi pravi posao, pa i turbulencije na emotivnom planu u kombinaciji sa sitnim, svakodnevnim brigama i štetnim uticajima iz spoljašnje sredine (što sunce, što prašina) napravili su… Hm, ne znam kako bih opisala to što mi se stvorilo na licu! Svetle i čiste kože celog života, kako da objasnim sebi zašto svaki put kada pogledam u ogledalo vidim bubuljice koncentrisane tako da ih je nemoguće sakriti – “bodu” te u oči i kao da ti se rugaju! Stvarno mi se plakalo svaki put kada ujutru pronađem “novu drugaricu”, osećala sam se nekako prljavo i jednostavno loše – bilo me je sramota i verovala sam da svi vide samo to što i ja vidim, bubuljice, nepravilnosti ili, još gore, gomilu korektora kojim pokušavam da zamaskiram crvenilo iako se ispod njega jasno ocrtava “reljef”!

Tada sam istinski i najozbiljnije shvatila koliko izgled kože utiče na naše samopouzdanje, na mišljenje koje imamo o sebi, na osećaj koji imamo kada se pogledamo u ogledalo – oči u oči sami sa sobom. To smo mi, takvi kakvi smo, moramo da prihvatimo i volimo sebe, da se osećamo dobro sami sa sobom, da se osećamo dobro u svojoj koži. Pa ipak, kako zavoleti svoje nesavršenosti, ako se zbog njih osećaš manje vrednom i nesigurnom? Falio mi je odgovor na to pitanje koje je bilo najispravnije i najlogičnije za postaviti u datom trenutku. Mislim, lako je promeniti frizuru, lako je nabaviti novu garderobu i promeniti imidž. Ono što nije moguće tako lako i brzo promeniti, a što uvek ostaje uz nas i kada se sve to skine i ukloni, jeste upravo naša koža. Izvor samouverenosti, a ujedno i izvor toliko nesigurnosti.

bubljice 1 O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

Mislim da sam se vremenom jednostavno navikla na to da mi se dešava “žurka” na licu, prihvatila sam činjenicu da će mi trebati neko vreme da saniram “štetu” i nadala sam se najboljem rezultatu – bez dodatnih nepravilnosti usled tih trenutnih. Vremenom sam čak počela i da samouvereno govorim o svemu što se dešava sa mojom kožom jer sam to prihvatila kao deo svog identiteta (zavolela sam svoje nesavršenosti?!), a šaliti se na sopstveni račun je ponekad tako oslobađajuće! Naravno, želela sam i da sa svima podelim svoje rešenje – posle meseci i meseci, pronašla sam ono što stvarno “radi”, a kada su mi se drugarice kasnije javljale sa sličnim problemom, očajne, tačno sam znala na šta treba da ih uputim. Ja sam se učila na svojim greškama – njima mogu da uskratim taj luksuz, zar ne?

Osim rešavanja životnih pitanja koja su i dovela do toga da tvoje lice reaguje i korigovanja ishrane (znam, ali zaista moraš da piješ što više vode i smanjiš hranu koja ne prija tvom licu poput, na primer, masne hrane, slatkiša, mlečnih proizvoda), najveću pažnju treba da posvetiš nezi kože – kada otkriješ i poradiš na uzrocima problema, potrebno je da zalečiš ono što su oni izazvali.

Masna i osetljiva koža (sklona nesavršenostima, suva ili koja se lako iritira) zahtevaju posebnu negu, nežnu i pročišćujuću formulu koja je neće dodatno iritirati i stvoriti kontraefekat. Mixa linija proizvoda (iz koje sam isprobala gotovo svaki!) specijalizovana je za negu osetljive kože, već godinama unazad, a trenutno je u fokusu Mixa Anti-Imperfection losion za lice bez alkohola i parabena sa pročišćujućim cinkom koji je kao takav idealan za tretiranje upravo navedenih tipova kože. Suvu kožu će savršeno hidrirati, osetljivu će zaštititi i negovati, istovremeno je čisteći i rešavajući nepravilnosti, a odličan je i kao priprema za svakodnevni makeup.

Anti Imperfection 2 e1557395289187 O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

S obzirom na to da sa Mixa kozmetikom za negu lica imam odlična iskustva, a da su nepravilnosti i dalje nešto sa čime se borim iako sam se nekoliko godina ranije najzad rešila bubuljica (ostale su izražene pore, mitiseri, lokalizovano crvenilo i koža koju je tako lako iritirati kako spoljašnjim faktorima tako i neadekvatnim proizvodima za negu), rešila sam da isprobam i Anti-Imperfection losion. Pre svega, cena je dobra, odosno, nije teško priuštiti ga, a rezultati su i više nego vidljivi prilično brzo. Nakon četiri nedelje korišćenja, dokazana je smanjena vidljivost nesavršenosti za 50% – tek sam na pola, ali mogu da potvrdim da su mi pore zaista manje izražene, mitisera je sve manje i manje (jao, kako me oni samo muče!), bubuljice su sada već prošlost, ali ono što je još važnije od smanjenja sitnih nepravilnosti je to da mi koža nije dodatno iritirana – osećam se lepo, prijatno i sigurno u sebe! Odavno sam prestala da stavljam puder, a izbegavam čak i tonirane kreme i korektore jer želim da moja koža diše, da izgleda najbolje moguće samo uz pomoć brige i pažnje koje joj posvećujem da bude zdrava i negovana.

U redu, moja koža i dalje ne izgleda kao na fotošopiranim fotografijama, ali samo zato što je prava i živa, što blista i što je takva kakva jeste – meni savršena! A i te sitne nesavršenosti su u redu, uostalom, uskoro će nestati!

Ivana

Comments