Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Ograničavajuća pravila pratila su žene kroz istoriju, onemogućavala im da se iskažu na pravi način i onako kako su želele. Mnogo je onih koji veruju da su upravo hulahopke bile glavni saveznik ženama u onom momentu kada je trebalo da se oslobode društvenih stega. Naime, žene su ih prvo nosile ispod dugih suknji i pantalona i praktično im je glavna funkcija bila da ugreju. Međutim, nakon toga kreće lagano oslobađanje i žene počinju da nose mnogo kraće suknje, a samim tim se značajno sigurnije osećaju noseći grilonke, najlon čarape ili hulahopke.

View this post on Instagram

🌟👏 One week to go! #Gossamer curated by #ZoeBedeaux Preview: Friday 27th September, from 6pm Work details: #TuriyaMagadlela Walking Towards God in Green (2019) Nylon and cotton pantyhose and sealant on canvas 176 x 240cm @turiya_magadlela / This September, Carl Freedman Gallery will present GOSSAMER, an exhibition curated by artist Zoe Bedeaux that brings together 22 artists who all work with the medium of tights or stockings. The second exhibition at the gallery’s new Margate space will feature works from early-twentieth century pioneers including #ManRay and #LouiseBourgeois, through to celebrated figures including #SengaNengudi & #SarahLucas and extending to contemporary talent such as #ShirinFakhim, #TuriyaMagadlela, #EnamGbewonyo & #MaQiusha. Exhibition runs from 28th September – 15th December 2019 and is sponsored by Heist @HeistStudios. The show coincides with the #TurnerPrize exhibition @turnercontemporary and #MargateFestival @margatefestival @visitthanet @carlfreedmangallery @zoebedeaux @theinvisiblepoetess #carlfreedmangallery #MargateNow #HeistStudios

A post shared by Carl Freedman Gallery (@carlfreedmangallery) on

Interesantno je da se tokom Drugog svetskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama beleži nestašica najlonki. Upravo zbog toga čarape kreću da se prodaju nelegalno, na crnom tržištu. Istog trenutka kada je rat završen mnoge žene obradovale su se činjenici da je jedna od najvećih fabrika u zemlji počela da proizvodi najlonke. Ipak, čak iako je u pitanju bila najveća fabrika, nije uspela da zadovolji tražene količine. Ovu situaciju su pratili čak i neredi, a održan je i protest kada je više od 30 hiljada žena izašlo na ulice tražeći najlonke.

Najlonke i hulahopke su nešto posebno za ženu i zato se njihova vrednost posmatra i iz kulturološkog ugla. Otuda i izložba o hulahopkama, koja ih predstavlja na sasvim drugačiji način i podseća na ono što smo možda zaboravili ili nas uči nekim činjenicama, koje nismo znale i na sreću – nismo doživele.

U galeriji Fridman u engleskom gradu Margateu otvorena je izložba pod originalnim nazivom “Gossamer”. Izložba okuplja 22 umetnika, a cilj je da njihove vrlo važne ideje budu vidljive mnogima, jer je tema ove izložbe pre svega politička, a u suštini i te kako bliska svim ženama, jer nas se tiče na mnogo nivoa.

Svi ovi umetnici su kao sredstvo za rad koristili čarape, odnosno najlonke i hulahopke. To je fokus izložbe, a najvažnija pitanja koja izložba promoviše tiču se rase, roda, ženstvenosti i subverzije. Na ovu temu različite društvene grupe gledaju na svoj način, pa su zato umetnici koji učestvuju u izložbi iz različitih etničkih grupa, ali i država, poput Kine, Japana, Poljske, Belgije, Meksika, Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije.

Verovatno najefektniji deo izložbe čini fotografija žene čija je glava pokrivena crnom čarapom, a ispred nje se na stalku nalazi nekoliko pari najlonki, koje zapravo simbolizuju broj ubijenih žena devedesetih godina prošlog veka u Meksiku.

View this post on Instagram

#Gossamer

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

View this post on Instagram

Not even one more – Maria Ezcurra

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice