Ograničavajuća pravila pratila su žene kroz istoriju, onemogućavala im da se iskažu na pravi način i onako kako su želele. Mnogo je onih koji veruju da su upravo hulahopke bile glavni saveznik ženama u onom momentu kada je trebalo da se oslobode društvenih stega. Naime, žene su ih prvo nosile ispod dugih suknji i pantalona i praktično im je glavna funkcija bila da ugreju. Međutim, nakon toga kreće lagano oslobađanje i žene počinju da nose mnogo kraće suknje, a samim tim se značajno sigurnije osećaju noseći grilonke, najlon čarape ili hulahopke.

Interesantno je da se tokom Drugog svetskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama beleži nestašica najlonki. Upravo zbog toga čarape kreću da se prodaju nelegalno, na crnom tržištu. Istog trenutka kada je rat završen mnoge žene obradovale su se činjenici da je jedna od najvećih fabrika u zemlji počela da proizvodi najlonke. Ipak, čak iako je u pitanju bila najveća fabrika, nije uspela da zadovolji tražene količine. Ovu situaciju su pratili čak i neredi, a održan je i protest kada je više od 30 hiljada žena izašlo na ulice tražeći najlonke.

Najlonke i hulahopke su nešto posebno za ženu i zato se njihova vrednost posmatra i iz kulturološkog ugla. Otuda i izložba o hulahopkama, koja ih predstavlja na sasvim drugačiji način i podseća na ono što smo možda zaboravili ili nas uči nekim činjenicama, koje nismo znale i na sreću – nismo doživele.

U galeriji Fridman u engleskom gradu Margateu otvorena je izložba pod originalnim nazivom “Gossamer”. Izložba okuplja 22 umetnika, a cilj je da njihove vrlo važne ideje budu vidljive mnogima, jer je tema ove izložbe pre svega politička, a u suštini i te kako bliska svim ženama, jer nas se tiče na mnogo nivoa.

Svi ovi umetnici su kao sredstvo za rad koristili čarape, odnosno najlonke i hulahopke. To je fokus izložbe, a najvažnija pitanja koja izložba promoviše tiču se rase, roda, ženstvenosti i subverzije. Na ovu temu različite društvene grupe gledaju na svoj način, pa su zato umetnici koji učestvuju u izložbi iz različitih etničkih grupa, ali i država, poput Kine, Japana, Poljske, Belgije, Meksika, Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije.

Verovatno najefektniji deo izložbe čini fotografija žene čija je glava pokrivena crnom čarapom, a ispred nje se na stalku nalazi nekoliko pari najlonki, koje zapravo simbolizuju broj ubijenih žena devedesetih godina prošlog veka u Meksiku.

Comments