Možda zvuči neverovatno i mislite da je to stvarno nemoguće ali razmislite kako su žene u dalekoj prošlosti bojile svoju kosu, kada nije bilo nikakvih kozmetičkih preparata tog tipa.

Naravno izbor boja je ograničen a verovatno i intenzitet, jer su ipak svi sastojci poptuno prirodni i nema hemijskih reakcija koje su prisutne kod farbanja kose kupovnim farbama. Ovim načinom farbanja možete dobiti nekoliko različitih tonova od svetlijih do smeđih i tamnijih, ali na ovim postupkom možete prekriti i sede vlasi.

Vrlo zanimljivo zvuči sama činjenica da kosa može dobiti drugačiju boju samo zahvaljujući namirnicama iz prirode.

Kosa1 Obojite kosu na PRIRODAN način voćem i povrćem

Neke od ovih boja mogu da traju i mesecima, kao i prave farbe, a uz pomoć njih možete i sami izvući pramenove. Sve su boje sto procenata prirodne, a neke su i jestive.

Kako su mnogi ljudi ozbiljno shvatili upozorenja na štetnost korišćenja mnogih kozmetičkih preparata, pa tako i farbi, sve je više onih, koji istražuju prošlost i traže trikove naših predaka, nadopunjuju ih, eksperimentišu. Na taj način se došlo i do prirodnih farbi za kosu, koje možete napraviti sami. Većina ovih farbi deluje postepeno, odnosno morate ih nanositi više puta da biste dobili željeni rezultat. Trenutni rezultat možete dobiti, recimo, sa prahom crnog oraha ili uopšte ljuskom oraha, pa i kafom.

Pre korišćenja boja, najbolje bi bilo da ispitate kako vaša kosa reaguje. Ukoliko ste je već pre tretirali- farbali, koristili kiseline, moguće je da će se boja slabije primiti. Boju ispitajte na delu kose ili isečenom pramenu kose.

Orasi

Sa običnim i crnim orasima možete dobiti smeđe i izrazito tamne nijanse. Posebno ukoliko imate plavu, svetliju kosu. Možete koristiti ljuske ili prah. Samo pazite, jer ova prirodna farba ostavlja fleke, pa koristite stari peškir i rukavice.

Ljuske od 1 kg oraha (ukoliko želite tamniju boju onda koristite crni orah) grubo sameljite ili samo usitnite i stavite u 1 litar vode. Stavite na šporet na srednju temperaturu i kada prokuva kuvajte još 30 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći. Sledeći dan procedite. Pomešajte dobijenu tečnost sa balzamom, najbolje je pola- pola, ili koristite samo dobijeni tzv. sok od oraha, nanesite ga na kosu i ostavite da deluje 15 do 30 minuta, pa isperite. Za svetlije nijanse, držite orahe potpoljene u vodu samo par sati.

Orasi Obojite kosu na PRIRODAN način voćem i povrćem
Comments