Hot topics

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

1/2

Skoro da nema žene koja je zadovoljna svojom kosom, onakvom kakvu joj je priroda dala! Bilo da nam je kosa ravna, kovrdžava ili samo blago talasasta, gusta i neukrotiva, ili retka i svilenkasta, sve mi nešto radimo sa kosom, kako bi njen izgled bio lepši. Ako nam je kosa tanka, nastojimo da postignemo volumen šišanjem i frizurom, ako je kovrdžava i divlja, peglamo je i “umirujemo” kako bi izgledala uredno i damski, bojimo kosu, šišamo je i uvijamo, ili makar češljamo i podižemo u repove i punđe. Nema žene koja dnevno ne obavlja neke intervencije na svojoj frizuri, ali to važi za sve što se tiče lepote (šminkanje, izbor garderobe, nakit…).

Ali ma šta radile sa svojom kosom, ne možemo da promenimo njenu gustinu i debljinu dlake, niti možemo trajno da je ispravimo i trajno ukovrdžamo – zato što smo se rodili sa tipom kose koju ćemo nositi na glavi celog života (kao što se rađamo sa određenom građom tela i bojom očiju i izrastemo samo do određene visine). Evo kako nam genetika učitava podatke, kada je u pitanju tip kose.

Tekstura kose određena je veličinom i oblikom folikula, a na to utiču nasledne osobine, rasne odlike, kao i starost. Da li će vam kosa biti talasasta, ravna, ili kovrdžava, zavisi od oblika kada izrasta iz folikula i deobe kreatina, koji proizvode ćelije u korenu dlake.

Koren ravne kose ima specifičnu građu – okružen je ujednačenim brojem ćelija keratina raspoređenim oko folikula, dok je kod kovrdžave kose keratin neravnomerno raspoređen. Boja kose takođe utiče na teksturu, pa plavuše imaju finiju kosu od brineta, dok crvenokose osobe imaju najgušću kosu.

Editors choice