O, draga kafo! Bilo u kom obliku da si, hvala ti što postojiš! Hvala ti što svakog jutra počinješ sa nama novi dan, što naše zajedničke trenutke činiš lepšim i zanimljivijim, što nam daješ snagu za nove radne poduhvate svojim prepoznatljivim ukusom i velikom dozom kofeina! Ko smo mi bez tebe? Umorna, siva lica sa podočnjacima, neraspoložena, nerazbuđena, ljuta na svakoga i sve! Ali, čim osetimo tvoj sveži miris i na nepcima osetimo poznatu gorčinu, nama sunce ponovo počinje da sija i shvatamo, oh da, shvatamo da smo beznadežno zaljubljeni u tvoju aromu i da bez tebe, jednostavno, ne možemo. I shvatamo još jednu stvar – za sreću je potrebno tako malo: šolja omiljenog napitka i osoba sa kojom ćemo te radosne trenutke, pijući kafu, podeliti. Kao što rekoh, nije važno u kom si obliku – domaća, nes, kapućino ili makijato, hladna, vruća, slatka ili gorka, jaka ili sa mnogo mleka, 3 u 1, 2 u 1, bitno je ono što ti radiš za nas! I hvala ti na tome! I iako kafa potiče sa područja današnje Etiopije, njeni prvi pravi ljubitelji bili su Arapi i Turci, koji su je veličali i obožavali, pa hvala i njima koji su tu ljubav i magičnu tekućinu preneli ostatku sveta!

Zamislite danas dan bez kafe! Nemoguće, jel’? I ne tako zabavno… Šta bi nam partner donosio u krevet svakog jutra? Šta bismo trčali da kupimo kada krećemo na posao? A na pauzi, uz koje piće bismo ogovarali najneomiljenije kolege? A sa drugaricama, odakle bismo proricale sudbinu jedna drugoj? A vi, pušači, uz šta najlepše pasuje cigareta? Šta biste popili onako mamurni ujutru, kada vam glava puca posle lude, pijane noći? Kada nam se spava, kada smo umorni, a imamo još posla, šta bismo popili? Sok?! Pa, ne bih rekla! Eto zašto je kafa važna! Ona najobičnije, a opet tako važne trenutke u našim životima, ispunjava. “Sve nas spaja i miris i ukus”, što bi rekao Dragan Nikolić.

kafa Oda kafi

“Kafa je crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav”, napisao je francuski diplomata Taljeran

Bože, nedostaju mi reči, čini mi se kao da opisujem neko najlepše osećanje, kao da opisujem ljubav… A to je nemoguće opisati, mora se iskusiti. Svi ljubitelji kafe će me razumeti. To je tako običan napitak, a opet tako važan i bez njega ne možemo da funkcionišemo. Sa svakim novim gutljajem u svakoj novoj situaciji, posebno sa vama dragim ljudima, osetićete nove emocije, nove doživljaje i svaki put ćete pomisliti: “Hvala ti što postojiš!”

I još nešto, vi koji ne pijete kafu, neću vam reći da ne znate šta propuštate jer verovatno imate neku drugu “drogu”, ali probajte je, brzo ćete se navići i dopašće vam se. Kafu je lako voleti.

P.S. Ne odustajte dok ne pronađete samo svoj savršeni recept za pripremanje!

Izvori fotografija: fanpop.com, bubblews.com


Ivana Tomić – je studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja se, iako uskoro puni 21 godinu, i dalje ponaša detinjasto i budalasto. Ne krivite je, to je zbog sestrića sa kojim se glupira po ceo dan. Trenutno piskara sve i svašta, više za svoju dušu, ali se nada da će jednog dana imati uspešnu karijeru ozbiljnog novinara. Obožava da tračari sa svojom najboljom drugaricom Nedom uz jaku, domaću kafu. Druženje sa porodicom i kućnim ljubimcima je ispunjava. Mogla bi da živi na krompirićima i višnjama u svim oblicima. I dalje na vratima sobe čuva poster Džonija Depa. Voli jednog Marka.

 

Comments