Jedno od najvećih imena modne industrije, legendarni modni kreator Oskar de la Renta, preminuo je nakon dugogodišnje borbe sa rakom u osamdesetdrugoj godini života. Bio je jedan od najvećih modnih tvoraca i najomiljeniji kreator generacija poznatih ličnosti.

odlazak legende oskar de la renta 1 Odlazak legende: Oskar de la Renta

Rodio se 1932. godine u Dominikanskoj Republici, odakle se u osamnaestoj godini života preselio u Madrid, kako bi studirao slikarstvo na Akademiji San Fernando. Njegova modna karijera počinje upravo u Madridu, gde počinje da radi skice za čuvenog Kristobala Balensijagu. Nakon Madrida odlazi u Pariz, gde jedno vreme radi za modnu kući Lanvin, a potom se iz Pariza ranih šezdesetih seli u Njujork, gde počinje da gradi svoje ime u modnom svetu.

odlazak legende oskar de la renta modni kreator Odlazak legende: Oskar de la Renta

De la Renta je u Njujorku najpre kreirao unikatne haljine za Elizabet Arden, do koje je došao na preporuku tadašnje urednice magazina “Vogue” Dajen Vrilend, koja mu je rekla: “Idi do Ardenove, jer ćeš tako brže izgraditi reputaciju. Ona nije dizajner, ali će te dobro predstaviti. Ako tako ne uspeš, uvek ćeš moći da stojiš iza imena Dior. Konačno, 1965. godine, de la Renta predstavlja svoju prvu modnu liniju.

odlazak legende oskar de la renta 4 Odlazak legende: Oskar de la Renta

Oskar de la Renta je u Holivudu bio poznat kao kreator koji je stvarao za prave dame. Njegove kreacije imale su dozu seksepila, koji je išao sa njegovim latinoameričkim poreklom, ali ga je savršeno uklapao sa mirnoćom i elegancijom evropskih krojeva. Upravo to je glavni razlog zbog kojih je de la Renta bio omiljeni kreator mnogih poznatih lepoticaod glumica, preko modela, do Prvih dama. Njegove kreacije nosile su Nensi Regan, Beti Ford, Laura Buš i, naravno, Hilari Klinton, dok je, s druge strane, otvoreno kritikovao sadašnju Prvu damu Amerike, Mišel Obamu.

odlazak legende oskar de la renta elizabet tejlor Odlazak legende: Oskar de la Renta

Jedna od njegovih najpoznatijih kreacija je svakako ona koju je Keri Bredšo nosila u seriji “Seks i grad”, dok su njegove modele obožavale i mnoge druge poznate lepotice, među kojima su Kameron Dijaz, Ema Votson, Džesika Bil, Blejk Lajvli, Penelope Kruz, Mišel Vilijams, Nikol Kidman i mnoge druge.

odlazak legende oskar de la renta 2 Odlazak legende: Oskar de la Renta odlazak legende oskar de la renta 3 Odlazak legende: Oskar de la Renta

Bio je oženjen En Frens Enelgard, koju su svi znali kao Anet, sa kojom ima četvoro dece i devetoro unuka.

odlazak legende oskar de la renta anabel1 Odlazak legende: Oskar de la Renta

Njegovom smrću, modni svet je izgubio velikog vizionara i pravog umetnika, koji je svojim dizajnima rušio granice i postavljao nove standarde.

Izvor fotografija: marieclaire.co.uk, vogue.co.uk

Jasna Đorđević

Comments