Muzej savremene umetnosti  u Beogradu, po ugledu na brojne svetske muzeje, otvaranjem izložbe Žan Pol Gotjea Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve konačno otvara i svoja vrata visokoj modi koju predstavlja kao savremenu umetnost”, poručio je v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktor Kiš na konferenciji za medije povodom svečanog otvaranja izložbe, koja će trajati sve do 14. februara 2021. godine. 

DSC 7613 e1606562893325 Održana konferencija za medije povodom otvarnja izložbeLjubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotjea, sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi. 

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. 

DSC 7378 e1606563071916 Održana konferencija za medije povodom otvarnja izložbeLjubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje DSC 7561 e1606563097604 Održana konferencija za medije povodom otvarnja izložbeLjubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Kiš je dodao i da je bilo veoma izazovno u ovim teškim okolnostima i pandemijom koja je zahvatila i usporila ceo svet, organizovati ovu izložbu.  

 “Iako je bilo teško izvesti celokupnu izložbu i prikupiti sredstva, imali smo sreću da nam u tome pomognu brojni sponzori koji su prepoznali važnost i podržali ovaj kulturni projekat i samim time nam omogućili da se približimo svetu. Žao mi je što se ovakva izložba nije desila i ranije, recimo pre deset godina, jer šalje jednu izuzteno važnu poruku da budemo svoji, gledamo sebe i postižemo svoje ciljeve. Da budemo slobodni i svoji,” istakao je Kiš.

DSC 7461 e1606562992463 Održana konferencija za medije povodom otvarnja izložbeLjubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Putem video linka obratio se lično i francuski dizajner Žan Pol Gotje, koji nije uspeo da dođe na otvaranje izložbe u Beogradu zbog epidemiološke situacije u Francuskoj. 

“Dobar dan Beograde, ja sam Žan Pol Gotje. Veoma sam srećan da ste nas pozvali da vam pokažemo izložbu „Ljubav je ljubav“. Da, istina je – ljubav je ljubav, a ja volim Beograd. Srećan sam da ćete videti izložbu o stvarima koje čine da sanjamo, ukoliko imamo lepe uspomene. Srećan sam, ali nažalost ne mogu da budem sa vama, još uvek sam u Parizu zbog pandemije. Ali misliću na vas, a imam sjajnog ambasadora, koja radi sa mnom već 12 godina – Jelka Musić, inače Srpkinja. Hvala svima vama, nadam se da ćete voleti izložbu, i obećavam da ću pokušati da dođem pre nego što se završi. Voleo bih da je vidim u Beogradu, da još jednom vidim vaš lep grad. Šaljem vam moju ljubav, jer ljubav je ljubav”, poručio je Žan Pol Gotje.

Drawing 1 Održana konferencija za medije povodom otvarnja izložbeLjubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje
Comments