Bele patike su neizostavan deo obuće. One se nose u svim mogućim prilikama i mogu se kombinovati u svim odevnim kombinacijama. U poslednje vreme, primetili ste da se bele patike nose čak i na sako i pantalone, sve vrste haljina i sve moguće materijale. Obaveze koje imate u toku dana zahtevaju da nosite udobnu obuću, ne želite da svakodnevno nosite cipele sa visokim potpeticama samo zato što uz tu haljinu ništa drugo ne ide.

Još jedna pozitivna strana ljudi koji svoje autfite dele na društvenim mrežama je ta što su u jednom trenutku razbili monotoniju uklapanja određene obuće uz određene komade garderobe. Kojim god poslom da se bavite, bele patike možete da uklopite uz dress code firme. Svesni ste koliko vam je u patikama sve jednostavnije, pristupačnije i nemate problem sa tim ako je gužva u saobraćaju i morate da prošetate dve ili tri stanice. Vaša stopala i telo su vam zahvalni jer ih ne ograničavate šetnjom zbog visokih potpetica koje ste ranije nosili.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Julie Lellouche (@le.petit.colette)

Kao i u svakoj dobroj priči, postoji ono jedno ali. Šta kada bele patike počnu da gube onaj sjaj, kvalitet i lepotu koje su imale na samom početku?

Kako da zaštitite svoj omiljeni par obuće, otkivamo u nastavku teksta. Takođe, inspirisani ovom temom, sa vama delimo i nekoliko autfita koji će vam se sigurno dopasti…

Pročitajte i ovo: Katie Holmes je naša jesenja modna inspiracija – evo kako da izgledate kao ona!

Kako to da se bele patike tako lako isprljaju?

Od prašine, prosute hrane, bilo koje promene vremena dok ste napolju, nepažnje dok koračate, svetla odeća i obuća zahteva svakodnevno održavanje i brigu. To ne znači da morate da posvetite sate jednim patikama, već je dovoljno da im posvetite svega nekoliko sekundi i one će dugo izgledati kao da su tek kupljene.

Što češće nosite jedan par obuće, šanse da će se iz prvobitnog stanja promeniti su veće, zbog toga, uvek možete da izaberete jeftiniji komad i poručite dva para, slična ili potpuno ista. Narvno, ako to nije opcija, možete da pokušate sa trikovima za održavanje bele obuće.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Şule Gülen (@sulegulenn)

Prilikom kupovine, u većini prodavnica ponude vam sprej za zaštitu obuće za nekoliko stotina dinara. Ovo je prvi korak koji možete da ispunite jer zaštita koja se nanosi sprečava da se prljavština lepi za obuću. Dakle, nećete morati da ribate patike žicom ili sunđerom, već će biti dovoljno da ih očistite vlažnom krpom. Ako do sada niste stavljali zaštitu na patike, možete to da učinite.

Kako se čiste bele patike?

Platnene patike

Ako je vreme za detaljno čišćenje patika, prvo skinite pertle i suvom četkom ili starim peškirom očistite svu površinsku prljavštinu. Potom, na staru četkicu za zube nanesite sredstvo za čišćenje patika ili sapun, a onda nežno trljajte. U slučaju da pojedine fleke ne mogu da se skinu, na četkicu dodajte sodu bikarbodu i ona će ih skinuti.

Ostavite da sredstvo upije nekoliko minuta, a onda patike obrišite čistom – vlažnom krpom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Julie Lellouche (@le.petit.colette)

Kožne patike

Kožne patike možete da čistite na isti način kao platnene, ali je potrebno da koristite specijalnu kremu za kožu kojom ćete na samom kraju zaštititi svoju obuću.

Kako da očistitite pertle, uložak patika i đon?

Ako danas planirate da perete beli veš na nižoj temperaturi, slobodno možete da ubacite i pertle na pranje, ako ne, dovoljno je da ih operete sapunom i vodom.  S druge strane, đon je najzahtevniji za čišćenje jer se najviše prlja. Možete da naprskate sredstvo za patike i ostavite nekoliko minuta ili ga natopite vlažnom sodom bikarbonom.

Pročitajte i ovo: 7 fashion trendova za jesen koji će vam olakšati život

Naslovna fotografija: instagram.com/an.krylo

Dragana Stojanović

Comments