Iako je mnogo nas pamti samo kao Bellu Swan u Twilight filmskoj franšizi, Kristen Stewart je, zapravo, zaigrala u više ostvarenja u kojima je iskazala svoj talenat. Budući da je njen Twilight uticaj bio planetaran, mnogi nisu mogli da razluče njene uloge u kojima se u isto vreme pojavljivala u drugim ostvarenjima, verujući da neprestano igra jednu te istu osobu. Ipak, Kristen se potrudila, pa se pojavljivala u raznim žanrovima – od nezavisnih filmova i intimnih portreta do naučne fantastike, postavši jedna od najintrigantnijih glumica svoje generacije.

Trenutno je u bioskopima gledamo kao princezu Dianu u novom filmu Spencer, gde je dokazala da ume da se nosi i sa zahtevnijim ulogama. Uskoro ćemo je videti i u horor ostvarenju Crimes of the Future, gde joj društvo prave Viggo Mortensen i Lea Seydoux. Koje su to uloge u kojima je Kristen Stewart pokazala da ne liči na Bellu Swan, pročitajte u nastavku teksta…

Panic Room (2002)

Kristen igra ćerku Jodie Foster u ovom sjajnom trileru Davida Finchera. Majka i ćerka se useljavaju u ogromnu višespratnu kuću, u koju ubrzo provaljuju lopovi – Forest Whitaker, Jared Leto i Dwight Yoakam. Dvočlana porodica se sakriva u sobu panike, pokušavajući da preživi brutalni napad. Film traje kratko i u potpunosti drži pažnju. Vrlo je zabavan, pun akcionih scena, a vi ćete biti oduševljeni načinima na koje se majka i ćerka dovijaju kako bi pozvale pomoć. Kristen je imala samo 12 godina u vreme snimanja, a snašla se odlično kao snalažljiva devojčica s dijabetesom.

Still Alice (2014)

Srceparajući prikaz realne tuge u kom gledate drage ljude koji vam pred očima padaju u zaborav. Still Alice otkriva bolne posledice koje Alchajmerova bolest može imati po celu porodicu. Alice (Julianne Moore), profesorka lingvistike, mora da odluči kako će provesti dane u kojima je još uvek pri zdravoj svesti. U tome joj pomaže veza sa ćerkom Lydijom (Stewart). Svaka scena u kojoj Lydia vidi kako se gube sećanja njene majke – predstavlja budućnost s kojom će se i ona suočiti. Stewart vodi publiku kroz bol i strah od nestajanja člana porodice, prolazeći kroz teške trenutke kao jedna od onih koji još uvek brinu o njenoj majci. To je nezamislivo užasan obrt sudbine kom Stewart daje formu sa nenaglašenom gracioznošću koja seče do same duše.

Clouds of Sils Maria (2014)

Emotivno kompleksni film prati Kristen kao Valentine, ličnu asistentkinju glumice Marije (Juliette Binoche). Kako se Maria priseća prošlosti i razmišlja o budućnosti, vodi duge razgovore sa Valentine koji otkrivaju njihov prisni odnos. Zajedno vežbaju za predstavu, dok način na koji vas film navodi da nagađate o tome da li likovi sve vreme igraju u predstavi ili ne – stvara očaravajući osećaj. Višestruki slojevi apstrakcije su ti koji u film unose napetost dok Valentine biva sve isfrustriranija Marijom. Ostvarenje dostiže kulminaciju baš uz Kristen koja svaku scenu prožima dramatičnim pristupom koji preti da vas smrvi.

Comments