Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Ogledanje u muškarcu

Ogledanje u muškarcu

U jednom od nedavnih razgova sa najboljom prijateljicom, onih razgovora koji bacaju refleksiju na prošle dobre i loše i postupke, pa onda, po nepisanom pravilu, ne mogu da se ne dotaknu individualnosti osobe, sticajem (loših) okolnosti smrvljene u višegodišnjim vezama, kombinacijama, pokušajima intime ili isključivog i samo seksualnog zadovoljstva ponetog iz neke varijante, a koje je, do kraja se ispostavi, ostavilo dublji trag nego očekivano, došla sam do toga da se zapitam: koliko se, zaista, svesno ili nesvesno, ogledamo u muškarcima sa kojima krenemo put potencijalne zajedničke budućnosti?

Zadojena mislima o samostalnosti koju je, bez sumnje, moguće postići nezavisno od rodne kategorizacije, do apsurda umočena u ideju o stamenosti osećanja i sposobnosti da se fizičko odvoji od emotivnog, nastojala sam da na sopstvenom primeru pokažem kako moj pristup muško-ženskim odnosima zaista drži vodu. Međutim, onog trenutka kada sam iz sopstvene zamisli o besprekornoj funkcionalnosti ideje zasnovane na feminističkim spisima sva tri tipa, modernim serijama i novonastalim pravcima isforsiranih varijeteta na seksualne slobode iskoračila u stvarni svet, stupila u svoju, tada, prvu vezu koja je, iznad svega, imala emotivnu konotaciju, shvatila sam jedno – htele to ili ne, uvek ćemo tražiti afirmaciju suprotnog pola. Svaka na svoj način, ponekad i slično, ali od preslikavanja u svom muškarcu ne možemo pobeći.

13749431 Ogledanje u muškarcu

Reci mi da sam lepa

Jačina želje za potvrdom će se u početku latentno odražavati kroz najbanalnije stvari. U većini slučajeva sa kojima sam se susrela, počinje se od benignih komenatara Reci mi da sam lepa, da bi, sa porastom osećanja i emotivnom zavisnosti o partneru, želja za afirmacijom počela da dobija skoro pa paranoičnu dimenziju opsesivnosti. Pre nego što i primeti, žena počinje da meri sopstvene postupke po tome kako će ih partner oceniti, kako će na njih reagovati, sa koliko posvećenosti će ih procesuirati, hoće li ih ili neće odobriti. U više navrata sam se zapitala: Da li je tolika potreba da budemo nekome dobre ukorenjena u našu bit iz bioloških i evolucijskih razloga ili se podsvesno bojimo da ne izgubimo partnera usled manjka perfektnosti koju posedujemo, a kojoj, prinuđeni, ludački stremimo?

Naravno, koliko god puta sebi postavila isto pitanje, na čistom polemisanju se i završi jer shvatim da parametrima sopstvene subjektivnosti ne mogu postići univerzalni odgovor.

Nastavljajući da živim u onome što bi drugari Amerikanci nazvali self-denial ili samoobmani, mada potpuno svesna činjeničnog stanja koje mi se nimalo ne dopada, nastavila sam, i mislim da nikada neću prestati da dokazujem svoju tezu o tome kako ogledanje u muškarcu nikako ne sme biti slučaj, da smo dovoljno samostalne da pronađemo satisfakciju u rezultatima ličnih dostignuća bez proždiruće želje da to naš voljeni primeti.

Uvek ću ponajviše voleti da verujem da cela fama o konfirmaciji koju tražimo od partnera ima najpre veze sa voljenjem njega, a onda i voljenjem sebe. Možda nam je recept za harmoničan odnos sa samom sobom onaj u kom znamo da samoljublje i samopoštovanje nisu greh a da je muškarac tu kao dodatna potvrda onoga što već znamo? Ili suviše voliko kada nas vole, te otuda kompulsivno-opsesivno zahtevanje njegove pažnje? Svaki drugačiji pristup bih smatrala degradirajućim, a otuda i neprihvatljivim.


Emilija Cvijanović prezire predrasude, ograničenost i nepoštovanje različitosti. Uvek je blizu, preblizu ivice koja deli realnost i maštu. Potpuni je rob estetskih uspeha i, što je najvažnije, u večitoj je potrazi za prožimajućom ljubavlju.

Editors choice