Na ulicama Beograda uglavnom šetaju devojke koje su obučene u nekoliko istih brendova. Nažalost, u Srbiji se mogu pazariti samo brendove kao što su Zara, Mango, Bershka, Benetton, Stradivarius, Pull&Bear i to je to. Nisu to loši brendovi, ali su daleko od gotivne fashionable garderobe za kojom će se svako okrenuti i koja će vas činiti jedinstvenim po stilu. Svi smo primetili bum Burberry-a na našem tržištu, kada su sve devojke, da bi bile u trendu, kupile i najmanju sitnicu iz ove radnje. A da ne govorim o potrebi da svaki ovaj komad bude sa što upečatljivijom šarom, jer ako već kupujete u Burberry radnji, onda neka to svi znaju.

U slučaju da se ukaže prilika i otputuje se “preko grane”, uglavnom se za većinu devojaka šoping sastoji od kupovine gore navedenih marki, samo za manje pare, jer svi znamo da su popusti u inostranstvu daleko veći. Za one koje su odlučile da potroše malo više novca, odmah trče u Louis Vuitton, Gucci, Fendi, Dior i slične marke, čiji logo obavezno moraju da svi uoče sa dva kilometara, jer samo na taj nači devojka može da dokaže drugima, a i sebi, da ima stila i da zna da se obuče.

Ako se prošetamo ulicama evropskih metropola, sednemo u neki fensi kafić ili restoran, bilo to u Parizu, Londonu, Madridu ili Rimu, nikada nećemo videti devojke koje su do grla u skupim brendovima, ali ćemo se diviti kako su dobro obučene. Pariz je najbolji primer kako garderoba ne mora da šljašti i štikle ne moraju biti 15 cm da bismo se okrenuli za devojkama koje hodaju gradom svetlosti. Šta je to što Parižanke čini tako posebnim? Imao sam sreću da porazgovaram sa tri odlične drugarice Tanjom, Marija Ivom i Marijom, koje su me uputile na brendove koje svaka Parižanka ima u svom ormaru, a za koje vi drage dame najverovatnije niste nikada čule.

Pre svega Isabel Marant i Vanessa Bruno su the must have.

 

isabel marant Oh la la mode parisienne!Naravno njih prate Sandro, Maje i Les Petites, Comptoir des Cotonniers i neizostavni Zadig&Voltaire, jer svaka Parižanka ima “t-shirt tunisien” (liči na običnu pidžamu, ali kad ga one nose užasno je chic!).

 

Takođe treba pomenuti BA&SH, Bel Air, See by Chloé, Tara Jarmon, American Retro, Berenice i Repetto baletanke koje svaka Parižanka ima bar tri para…minimum!!!

Parižanke nikada neće obrstiti radnju Louis Vittona, ali će poslednji evro potrošiti na tašnu Gerard Darel-a. A za one malo starije Longchamp je pravi izbor.

 

longchamp Oh la la mode parisienne!

Da li je neko od vas čuo za parfem Annick Goutal? E pa Parižanke se kunu u isti!

Ono što sam primetio dok sam živeo u Parizu jeste, da boje koje vladaju ovim gradom su crna, bela, teget, braon i siva. Samo su detalji poput ešarpa ili nakita šarenih boja. Obući se kao popularne Srpske pevačice, smatra nekulturom i kičom. Što se tiče pariskih ikona stila, za razliku od Srbije, to nisu žene koje su svoje pare potrošile na silikonska usta i implante, već one žene koje bi Srpskom oku, naviklom na kič, štras, napadnu šminku i šljokice, bile ružne. Jedna od njih je Charlotte Gainsbourg, ćerka Jane Birkin i Serga Gainsbourga, inače glumica, pevačica i muza umetničkog direktora Balenciaga brenda, Nicolas Ghesquière, a pojavljuje se i u njihovoj kampanji za novi Balenciaga parfem.

 Izvor fotografija: vogue.com, pinterest.com, unsplash.com

Nikola Trajković – Inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments