Danas, u vreme pandemije korona virusa i neprestanih društvenih problema, deci je potrebna pomoć više nego ikad – kako na državnom, tako i na globalnom nivou. Mališani se suočavaju sa oskudicom u hrani i odeći, a neretko su i svedoci i žrtve zlostavljanja u porodici i među vršnjacima. Skupina navedenog predstavlja veliki zalogaj za svako dete, pa je neizmerno potrebno ukazati pažnju, pomoć, ljubav, kako bi se mališanima vratile vera i nada da u životu postoji još lepih stvari, kao i ljudi koji brinu i kojima je stalo.

Baš iz ovog razloga, u celom svetu, i u Srbiji, obeležen je 20. novembar – Svetski dan deteta. Ovo je dan kada je usvojena Konvencija o pravima deteta – najratifikovaniji dokument o ljudskim pravima u istoriji. To je dan kada se slavi napredak koji je postignut za decu, i kada se lideri država i vlada pozivaju da ispune obećanja koja su dali kada su ratifikovali Konvenciju, a i da se ponovo obavežu da će nastaviti da čine sve što je potrebno da nijedno dete ne ostane isključeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNICEF Srbija (@unicefsrbija)

Sva deca imaju sva prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju u razvoju ili invaliditet.

UNICEF u Srbiji je Svetski dan deteta obeležio kroz niz aktivnosti: inovativnu aukciju NFT-jeva za pomoć deci sa smetnjama u razvoju, predstavljanje rezultata istraživanja Šta misle deca i mladi o uticaju srpskog poslovnog sektora na njihova prava i koliko poslovni sektor u Srbiji podržava decu i mlade, poznate građevine u noći 20. novembra zasijale su plavom bojom u znak proslave dečijih prava, kao i kroz promotivne akcije u tržnim centrima.

Jedan od glasova UNICEFA-a, mama dvoje dece, bivša manekenka Bojana Barović, istakla je koliko je važno svakom detetu omogućiti normalan život. Ona je pre pet godina doživela veliki obrt u životu – kad je dobila prvo dete. Tada je shvatila koliko je odgoj dece u prve tri godine od ključnog značaja za njihov razvoj. “Moj život se zaista podredio tome da taj deo uradim na najbolji mogući način”, izjavila je Bojana koja je dodala da je kao deo UNICEF-a zahvalna što su prepoznati navedeni kvaliteti i načela kojima se i ona vodi. “Ovo što radi UNICEF je veoma važno i veliki sam poštovalac”, napominje Bojana, koja se dotakla i važnosti pružanja podrške deci i roditeljima, kao i kampanja koje UNICEF sprovodi, a koje se odnose na mentalno zdravlje roditelja. “Osnaživanje i ohrabrivanje dece i roditelja je od ključnog značaja i zato veliko hvala UNICEF-u na svoj podršci koju pružaju na razne načine.”

Comments