S obzirom na to da je dodela Critics’ Choice Awards održana u ponedeljak, nemoguće je da do sada nisi videla u čemu je Zendaya prošetala “crvenim” tepihom. Njena neobična i prilično smela kombinacija postala je viralna gotovo iste sekunde, a dok su neki bili šokirani njenim modnim izborom, od drugih je još jednom dobila naklon do poda za svoj stil kojim oduševljava kritičare (i Rihannu!) već sezonama unazad.

Tom Ford nije ni prvi ni jedini ni poslednji koji je u svoju kolekciju uključio nešto što samo na prvi pogled nema ama baš nikakve veze sa modom – oklop. Naravno, oklop koji smo navikli da viđamo u vojne svrhe nije ni prineti onome u šta gledamo danas, ali ideja je ista. Komad koji je nosila Zendaya na pistama se našao u septembru u okviru SS20 kolekcije, a osim nje, nosila ga je i Gwyenth Paltrow na naslovnici jednog modnog magazina.

Pionir u mnogim aspektima mode i dizajna, Yves Saint Laurent, osigurao je svoje mesto u modnoj istoriji upravo zbog stalne težnje da pomera granice (ženske) mode koje su iz sezone u sezonu već bivale sve šire i šire. Još 1969. godine je angažovao umetnicu Claude Lalanne da kreira zlatni oklop po merama Veruschke von Lehndorff koja je upravo tokom 60-ih doživela vrhunac svoje popularnosti. Ovaj komad će kasnije, 2002. godine, biti deo čuvene Haute Couture kolekcije.

Japanski dizajner Issey Miyake zapravo je bio prvi koji je kreirao oklop u modne svrhe i to za svoju AW80 kolekciju. Ujedno, ovaj oklop je najsličniji onome što smo ove godine videli na Zendayi, a Tom Ford je ovim komadom očigledno želeo da oda počast čuvenom japanskom kreativcu. Grace Jones je imala tu čast da pozira u metalik plavom oklopu koji je savršeno pratio njene linije tela, a iako je na čelu Issey Miyake brenda sada Yoshiyuki Miyamae, on se i dalje bavi istraživanjem oblika i granica ženskog tela stvarajući odevne komade koji prate telo na očaravajući način!

Comments