Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

S obzirom na to da je dodela Critics’ Choice Awards održana u ponedeljak, nemoguće je da do sada nisi videla u čemu je Zendaya prošetala “crvenim” tepihom. Njena neobična i prilično smela kombinacija postala je viralna gotovo iste sekunde, a dok su neki bili šokirani njenim modnim izborom, od drugih je još jednom dobila naklon do poda za svoj stil kojim oduševljava kritičare (i Rihannu!) već sezonama unazad.

Tom Ford nije ni prvi ni jedini ni poslednji koji je u svoju kolekciju uključio nešto što samo na prvi pogled nema ama baš nikakve veze sa modom – oklop. Naravno, oklop koji smo navikli da viđamo u vojne svrhe nije ni prineti onome u šta gledamo danas, ali ideja je ista. Komad koji je nosila Zendaya na pistama se našao u septembru u okviru SS20 kolekcije, a osim nje, nosila ga je i Gwyenth Paltrow na naslovnici jednog modnog magazina.

Pionir u mnogim aspektima mode i dizajna, Yves Saint Laurent, osigurao je svoje mesto u modnoj istoriji upravo zbog stalne težnje da pomera granice (ženske) mode koje su iz sezone u sezonu već bivale sve šire i šire. Još 1969. godine je angažovao umetnicu Claude Lalanne da kreira zlatni oklop po merama Veruschke von Lehndorff koja je upravo tokom 60-ih doživela vrhunac svoje popularnosti. Ovaj komad će kasnije, 2002. godine, biti deo čuvene Haute Couture kolekcije.

View this post on Instagram

[NOUVELLE PRÉSENTATION DES COLLECTIONS] À partir du 12 février 2019 — Cinquante ans après la présentation de la collection automne-hiver 1969, le Musée Yves Saint Laurent Paris met à l’honneur la collaboration entre Yves Saint Laurent et Claude Lalanne, qui débute avec ces deux robes particulièrement marquantes et se poursuit avec la création de nombreux bijoux-sculptures. — Fifty years after the autumn-winter 1969 collection was shown, the Musée Yves Saint Laurent Paris will feature Yves Saint Laurent and Claude Lalanne’s collaboration, which begins with these two particularly striking dresses and continues with the creation of many jewelry-sculptures. — #museeysl #museeyslparis #yvessaintlaurent #claudelalanne #hautecouture #fashionmuseum #fashionhistory #1969 — © Yves Saint Laurent / photo Alexandre Guirkinger

A post shared by Musée Yves Saint Laurent Paris (@museeyslparis) on

Japanski dizajner Issey Miyake zapravo je bio prvi koji je kreirao oklop u modne svrhe i to za svoju AW80 kolekciju. Ujedno, ovaj oklop je najsličniji onome što smo ove godine videli na Zendayi, a Tom Ford je ovim komadom očigledno želeo da oda počast čuvenom japanskom kreativcu. Grace Jones je imala tu čast da pozira u metalik plavom oklopu koji je savršeno pratio njene linije tela, a iako je na čelu Issey Miyake brenda sada Yoshiyuki Miyamae, on se i dalje bavi istraživanjem oblika i granica ženskog tela stvarajući odevne komade koji prate telo na očaravajući način!

Editors choice