London je svetska metropola koja ima najviše pabova na svetu – čak 7000. Svaki od njih poseban je baš zbog njegove atmosfere, ali i zbog činjenice da ova mesta predstavljaju srce i dušu Londona. Pošto je njihov broj zaista veliki, mi smo odlučili da vam danas predstavimo najpoznatije pabove u Londonu; one koji se izdvajaju jedinstvenom atmosferom, zanimljivim jelima i kvalitetnim pivom.

Krenite zato sa nama u oblizak najpoznatijih londonskih pabova!

Lamb & Flag

Smešten u uskoj ulici, “Lamb & Flag” je mesto kojem ćete se, kada ga jednom posetite, uvek vraćati. Iako je uvek pun, ovaj pab predstavlja veoma prijatno mesto, smešteno u Kovent Gardenu, a pošto datira još iz 1772. godine, ne čudi podatak da je jedan od njegovih najpoznatijih posetilaca bio čuveni Čarls Dikens. Iako ćete morati malo da se progurate da biste došli do njega, njegov enterijer i autentičan šarm učiniće da se u pab “Lamb & Flag” uvek iznova vraćate.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona lamb flag Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The Spaniards Inn

Ako odsedate u centralnom Londonu, putovanje do ovog paba smeštenog u Hempstedu može biti zanimljiva avantura. Kako je prvobitno napravljen da bi se nalazio na ulazu u London, “The Spaniards Inn” predstavlja starinsko mesto koje ima bogatu istoriju, jer je njegovo ime pominjano i u “Drakuli” i u romanu “The Pickwick Papers”. Tokom zime, u ovom pabu možete uživati u kuvanom vinu dok sedite pored kamina, dok se leti možete opustiti u njegovoj bašti.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the spaniards inn Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The Churchill Arms

Od svih pabova u Londonu, pab “The Churchill Arms” ima najkarakterističniji izgled. Smešten u ulici Kensington, ovaj pab u srcu Noting Hila primetićete već nekoliko blokova ranije, zato što je njegova fasada ukrašena cvećem. Kada uđete u pab, morate paziti da glavom ne udarite u neku od brojnih visećih kićanki koje se nalaze na plafonu, dok se u njegovom nastavku nalazi lep restoran sa tajlandskom kuhinjom. Iako je nazvan po jednom od najvećih engleskih političara, ovaj pab nalazi se u vlasništvu Iraca.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the churchill arms Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The George Inn

Mapa Londona koja datira iz 1543. godine pokazuje da se na mestu na kojem se danas nalazi pab “The George Inn”, nekada nalazio pab “George”, koji je renoviran nakon velikog požara koji je zadesio London tokom srednjeg veka. Iako se danas nalazi pod zaštitom države, ovaj pab Londonjanima i dalje služi najkvalitetnije pivo i tradicionalne obroke, a uz to nije mnogo udaljen od centra grada.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the george inn Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The Flask

“The Flask” je istorijsko mesto koje ima dva potpuno odvojena ulaza u dve potpuno odvojene prostorije, pa će vam snalaženje u ovom prostoru predstavljati posebnu avanturu. Prvobitno rađen i kao pab i kao restoran, pab “The Flask” zadržao je svoj originalni šarm, dok se u njegovom nastavku i dalje nalazi luksuzni restoran. Ovo mesto nalazi se u londonskoj oblasti Hempsted.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the flask Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The Antelope

Iako se nalazi u jednom od najluksuznijih delova Londona, Belgraviju, “The Antelope” predstavlja pravi engleski pab u kojem nećete morati da ispraznite svoje džepove. Enterijer napravljen od drveta poziva vas da uđete u ovaj pab i iskusite njegovu jedinstvenu atmosferu daleko od ulične buke. Ako, pak, želite da doživite nešto sofisticiraniju atmosferu, možete posetiti sobu Iton, sa crvenim zavesama, drvenim stolicama i zidovima boje nane.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the antelope Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The White Hart

Postoji nekoliko pabova u Londonu koji zaslužuju ovo ime, ali ako želite da doživite jedinstveno iskustvo i provedete lepo nedeljno jutro, najbolje je da posetite pab “The White Hart”, smešten blizu stanice Voterlu. Pošto se nalazi u mirnom kraju i daleko od turističkih atrakcija, ovaj pab, sastavljen od samo jedne sobe, često je prenatrpan razdraganim grupama ljudi koji ga posećuju posle posla. U njemu možete probati najbolji engleski doručak, opustiti se uz mnoštvo igrica i novina ili, pak, probati najbolji “Bladi Meri”, što će vaš vikend učini još zanimljivijim i uzbudljivijim.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the white hart Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

Princess Victoria Kensington

Iako nije najtradicionalnije mesto na ovoj listi, pab “Princess Victoria Kensington” donosi modernu notu standardnom izgledu paba. Neonska svetla na njegovom ulazu skrenuće vam pažnju na ovaj pab, dok skučeni prostor u ovom pabu odaje utisak prijatne atmosfere. Popnite se na sprat da biste se izolovali od bučnog bara, i nemojte nikako otići dok ne probate svež, domaći hleb. Ljubitelji koktela naročito će uživati u ovom pabu, jer su kokteli po ceni od svega 8 funti najpovoljniji u Londonu. Eto dobrog povoda da posetite Kensington!

oko sveta najpoznatiji pabovi londona princess victoria kensington Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

The Crown & Anchor

Pab koji nudi tradicionalni duh i jedinstveni asortiman, “The Crown & Anchor”, predstavlja mesto u kojem ćete hipstere i ozbiljne poslovne ljude moći da vidite pod istim krovom. Kvalitetno pivo je zaštitni znak ovog paba, ali mu ne manjka ni atmosfera južnog Londona, dok minimalistički enterijer, sa vidljivim ciglama i francuskim prozorima, ovom mestu daje posebnu draž.

oko sveta najpoznatiji pabovi londona the crown and anchor Oko sveta: Najpoznatiji pabovi Londona

Izvor fotografija: fodors.com

Jasna Đorđević

Comments