Možda vam je tolerancija visoka, pa vam mnogo treba dok se ne smučite sami sebi. Možda morate da se ugojite 20 kilograma i da uništite onu formu koju ste tako predano izgradili prošle godine.

I sve vreme sebi govorite da je vreme da se zaustavite i da nešto preduzmete, jer će vam biti sve teže što više odlažete. I ne odolevate još jednom kolaču iako dobro znate da vam je to sedmi i da će vam biti loše od tolikog šećera. Možda baš i želite što više da se smučite sebi, pa da se najzad naljutite i kažete dosta, okrećem novi list.

large 111 Okreni novi list: Kad se sebi smučim

Jer iako to sebi govorite već mesecima u pogodbenoj formi uh, preterujem, trebalo bi da okrenem novi list, stvarno je krajnje vreme to nema snagu motiva, zato što niste osetili da vam je muka od vas samih.

Kad vam se najzad smuči, zapravo ste ljuti i besni što ste sebe doveli u to stanje, a to je igra koju mnogi ljudi igraju sami sa sobom. Ne mogu ništa da preduzmu dok se ne razbesne, a ne mogu da se naljute dok se ne naljute. I kad najzad dođe taj momenat, da vam se smuči od preterivanja, kad pogledate sebe, možete s punim pravom da kažete vidi na šta ličiš, karikaturo jedna, od sad više nećemo po tvom, nego ja diktiram pravila, ima da gladuješ i da trčiš, pa makar crkla.

Možda to radi zato što nam je potrebno da imamo protivnika koga ćemo da pobedimo. Možda imamo veliko iskustvo u pobeđivanju sebe, a takođe i u dosezanju onih krajnosti koje sebi dozvoljavamo.

A oblasti su različite. Neko neće trpeti da se ugoji ni pola grama, ali će zato mesecima odlagati neki posao, dok svi koji zavise od njega ne počnu da mu prete.

Neko nikada neće omanuti u radnoj i kolegijalnoj etici, ali će dozvoljavati osobi u koju je zaljubljen da ga ponižava i maltretira.

Neko neće trpeti od svog partnera, niti od ijedne odrasle osobe nikakvo neuvažavanje i skakaće zavrat svakome za koga mu se čini da ga nečim ugrožava ili da nije u pravu, ali će zato dozvoljavati deci da mu se penju na glavu i beskrajno će ih razmaziti.

U slučajevima kad igru smučilo mi se igramo sami sa sobom i kad samo od nas zavisi da li ćemo momentalno nešto preduzeti i preorijentisati se ka konstruktivnom ishodu, štetu nanosimo samo sebi. I sami sebe popravljamo. Naša stvar. Tako funkcionišemo.

Ali kad su u igri druge osobe, partneri, deca, poslovni saradnici, stvari će ići mnogo teže. Kad nam se smuči da tolerišemo partnerova neverstva, nećemo moći samo da se okrenemo i odemo.

Jer smo sa njim već do guše u porodičnim obavezama i kreditima.

Ili ćemo to i da uradimo, ali on će početi da nas proganja i zagorčava nam život, jer ne želi da izgubi nekog ko je tako dobra žrtva.

Kad nam se smuči koliko su nam deca bahata, sebična i razmažena, teško ćemo ih prevaspitati.

Treba da se zabrinemo kad tolerancija probije granice i počne trpljenje. Možda smo preterano tolerantni, pa je trpljenje počelo tamo gde je prevelika šteta već naneta. Ali u suštini, tu štetu smo naneli sami sebi i na nama je da je saniramo.

Ako nam se smučilo od tolerancije, nije kasno da nešto preduzmemo,  u bilo kakvim okolnostima.

I da naučimo lekciju.

A obično je naučimo na teži način.

Izvor fotografija: pinterest.com, weheartit.com


Aleksina Đorđević

Comments