Ima mnogo sjajnih, divnih i uspešnih žena, istorija ih je puna, a sadašnjost osvojena. Ali, one koje su krčile put, bile hrabre da budu to što jesu u okolnostima i vremenu koje nije podržavalo žensku autentičnost, utrle su put kojim savremene emancipovane žene elegantno koračaju bez zastajkivanja.

Lady Diana

Svet će zauvek voleti princezu od Velsa, ledi Dijanu i tugovaće zbog njene tragične smrti – ona je bila prava princeza iz realnosti, a ne iz bajke. Voljena i poštovana. Svet nije očekivao od nje da bude na visini i na distanci, ona je pokazala da princeza može da bude deo sveta i da ima prava da bude i žena – a to znači, zaljubljena, nesrećna, razvedena, progonjena, bliska svima ženama na svetu u svojim životnim usponima i padovima.

Marie Curie

Rođena naučnica, Marija Kiri zadužila je svojim radom i otkrićima ceo svet, otelotvorujući žensku ravnopravnost, odnosno, dokazujući da žene nisu intelektualno inferiorne u odnosu na muškarce, kao što se verovalo. Ona je prva žena koja je nagrađena Nobelovom nagradom, a takođe i prva osoba koja je dobila dve Nobelove nagrade za dve različite oblasti. Ona se bavila fizikom i istraživanjima iz oblasti radioaktivnosti, postavivši elemente za razvoj rentgena za bolnice tokom Prvog svetskog rata.

Katherine Johnson

Katarina će izgleda ostati upamćena najviše po intrigantnoj priči o neostvarenoj ljubavi između nje i Tesle, ali ona je bila među prvim ženama u NASA-i i njeni proračuni iz oblasti orbitalne mehanike pomogli su da se osmisli navigacija u prvom američkom letu u svemir. Bila je deo tima koji stoji iza slanja prvih ljudi na Mesec.

Rosa Parks

Afroamerička aktivistkinja za građanska prava, poznata kao Majka borbe za prava građana, pokrenula je proteste širom Amerike, činom odbijanja da u autobusu ustupa mesto belcima. Borba za prava Afroamerikanaca, odvijala su se paralelno sa borbom za ženska prava, i ona su zvanično priznata sedamdesetih prošlog veka. Jedan od transparentnih rezultata njene borbe jeste i to što je Amerika najzad imala i crnog predsednika, Obamu. Možda je sledeća na redu crna predsednica Amerike?

Rosalind Franklin

Engleska naučnica otkrila je strukturu DNK i svojim istraživanjima postavila temelje za genetski inženjering, vantelesno začeće, otkrivanje principa nasleđivanja – sve je to danas moguće i napreduje, zahvaljujući njoj.

Comments