Verovatno biste rekli da već nema čoveka koji je u mlađim ili malo poznijim godinama, a da nikada nije posetio pozorište ili nekoga od slavnih glumaca video na “daskama koje život znače”. Možda ćete se razočarati, iznenaditi, ali toga ima još uvek, pa čak i toga da mladi i tinejdžeri nisu imali priliku da to urade. Ne radi se o volji, već o mogućnosti. Koliko god da se svi bore za kulturu i ulažu u nju mnogo, izgleda da baš i ne uspevaju u tome. No, Jugoslovensko dramsko pozorište odlučilo se na jedan bitan korak i zanimljiv projekat.

Jugoslovensko dramsko pozorište je pred kraj sezone otvorilo vrata nekolicini neobičnih članova publike. Oni koji nisu imali priliku da do sad vide pozorišnu predstavu, dobili su mogućnost da to urade u jednom od najlepših pozorišta u Srbiji. Seljani iz Krive reke, njih 50, doputovali su do Beograda i bili su gosti Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a kao “posluženje” dobili su predstavu “Uobraženi bolesnik” rađenu po Molijerovom delu i to u režiji Jagoša Markovića. Ovo je siguran dokaz da kultura nije za odabrane i da nije privilegija nekolicine, već da je uz obrazovanje dostupna svakome ko ima dovoljnu dozu volje i radoznalosti

Oni nikada nisu gledali pozorišnu predstavu Oni nikada nisu gledali pozorišnu predstavu

Sve je i zabeleženo, od trenutka kada su kretali iz svojih domova, preko puta do Beograda, kao i dešavanja u pozorištu. Više nego zanimljivi su i njihovi komentarii zapažanja, zbog čega zaista vredi videti i poslušati ovu avanturu Krivorečana koju je potpomoglo Jugoslovensko dramsko pozorište. Možemo reći samo, aplauz za Krivu reku!

Comments