Prethodne tekstove iz serijala “Oni su se voleli” možete pročitati ovde.

Ta sveta, nebeska ljubav. Ista ona koja nas obuzima slepo i čini da stvarnost bude lepša od naših snova. Čitali smo bajke, voleli prinčeve i princeze i uživali u njihovim srećnim završecima sve dok Šekspir (William Shakespeare) nije napisao delo koje je isključilo pravilo o srećnom završetku. Artur Bruk (Arthur Brooke) je 1562. napisao poemu od tri hiljade dvadeset stihova koja se zvala “The Tragical History of Romeus and Juliet” u kojoj je Šekspir kasnije našao ideju za svoje delo o “ukletim” ljubavnicima. Tako smo se, očarani, našli pred delom koje nam je slomilo srce. U tolikoj meri je uzdrmalo svet, da ne postoji čovek koji danas ne zna za Romea (Romeo Montecchi) i Juliju (Giulietta Capuleti).

Slika14 Oni su se voleli: Romeo Montecchi i Giulietta Capuleti

Tragedija je bila njihov način da pobede mržnju

Romeo i Julija su se sreli sasvim slučajno, jednom davno u prelepom i skromnom gradu, Veroni. Njihova priča počinje kao i mnoge druge: slučajnim pogledom koji prerasta u ljubav na prvi pogled. Dvoje mladih željnih ljubavi nalaze se u vrtlogu mržnje, sukoba i izdaje. Pokušavaju svojom ljubavlju da izmire zaraćene strane, da pokažu drugima svet koji oni vide iza svojih “ružičastih naočara”, ali shvataju da iako je ljubav temelj na kom se gradi život, ona se, nažalost, polaže i kao žrtva besmislenim ljudskim slabostima. Surovi svet zarobljava njihove slobodne i mirne duše i oni postaju još jedne od marioneta u lutkarskom pozorištu života. Tragedija je sama po sebi besmislena, ali je na neki način bila nužna da se nadvladaju ljudske slabosti. Za Romea i Juliju, ovo je bio način da ljubav pobedi mržnju.

Zanimljive činjenice

U doba kada je predstava počela sa prikazivanjem, Juliju je igrao muškarac, jer ženama nije bilo dozvoljeno da glume.

Do sad postoji više od 77 verzija ovog dela.

Romeo i Julija su bili toliko sigurni u svoju ljubav da su želeli da se venčaju posle manje od dvadeset četiri sata od trenutka kad su se upoznali.

Delo je prvi izdao Tomas Krid (Thomas Creede) 1597. godine i tada je ono bilo nepotpuno.

Pun naziv dela bio je “The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet”.

Postoji mišljenje da u čitavom delu Romeo govori oko 617 rečenica, a Julija oko 542.

Slika22 Oni su se voleli: Romeo Montecchi i Giulietta Capuleti

Postoji mnogo verzija Romea i Julije i na velikim ekranima

Priča o Romeu i Juliji uči nas o pravim vrednostima, važnosti ljubavi i mira. Počećete da je čitate i ona će, stranicu po stranicu, postajati jedna od najlepših priča u vašem životu. Pored tragedije, koju naziremo od samog početka, čak i u najsrećnijim trenucima u priči, ovo delo će uvek, u svakoj generaciji, oživljavati želju za ljubavlju, posebno u ovom svetu koji je pun mržnje.


Sara Hadžić je Veliki zaljubljenik u književnost, prirodu i druženje. Uživa u dugim šetnjama po plaži i prelepim zalascima sunca. Užasno je romantična i nada se da će jednog dana upoznati svoju srodnu dušu. Iskrena, komunikativna, otvorena, tvrdoglava. Obožava da piše, čita, voli muziku- pored porodice i prijatelja, te tri stvari je apsolutno karakterišu. Vodi se parolom ”Bolje da uradiš nešto pa da se kaješ, nego da ne uradiš ništa.”

Comments