Virtuelne ture muzejima su fantastičan način da se zabavimo dok smo kod kuće, ali ujedno i sjajna prilika da vidimo i saznamo nešto novo. Pored brojnih mogućnosti u vidu šetnje po najpopularnijim svetskim muzejima i razgledanja najpoznatijih umetničkih dela, koje nam nudi Google Arts & Culture, otkrili smo još jednu virtuelnu turu koja će nas posebno zabaviti i kojom će se mnogi oduševiti.

Lepa vest za sve fanove Fride Kahlo je da ćemo od sada  moći da posetimo dom slavne slikarke, dok smo udobno zavaljeni u svojoj fotelji. Posetioci muzeja Fride Kahlo u Meksiku više neće morati da čekaju nepregledan red, jer se mogu upustiti u virtuelni obilazak kuće i bašte poznate umetnice, od 360 stepeni. Ukoliko ti je plan za ovo leto bila avantura nalik ovoj, evo male pomoći kako je možeš doživeti, iako ti je pasoš još uvek u fioci.

Vila Casa Azul, odnosno “plava kuća”, u kojoj je slikarka boravila veći deo svog života, sadrži neke od njenih najznačajnijih i najboljih životnih dela, među kojima su Long Live Life, Frida and the Caesarian Operation i  Portrait of My Father. Posebno je zanimljivo što se u ovoj maštovitoj kući nalazi originalni nameštaj, privatne stvari, meksička narodna umetnost, kao i dela slikarkinog muža Diega Rivere. Ova virtuelna tura koja nosi naziv Appearances Can Be Deceiving broji preko 300 ličnih stvari Fride Kahlo, uključujući i njenu prepoznatljivu odeću – tradiocionalne meksičke haljine, pažljivo izvezene bluze, kao i razne suknje u svetlim nijansama. Posetice će posebno iznenaditi činjenica da je u njenoj sobi, među ličnim stvarima, moguće videti protetičku nogu, koja je napravljena za nju nakon amputacije leve noge 1953.godine

U obilasku njenog fascinantnog doma posetioci će naići na poznatu jarko žutu kuhinju i trpezarijski sto, za kojim su ona i njen partner Diego Rivera često provodili vreme sa komunističkim revolucionarom po imenu Leon Trotsky. Leon je bio njihov sused, a povezuje se Fridom Kahlo zbog kratke afere koju su imali. U susednoj sobi nalazi se njen atelje, prepun boja i neverovatnih umetničkih dela, a posetioce sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Ovu uzbudljivu avanturu pronađi OVDE.

Naslova fotografija: instagram.com/joshweirdo_/

Miona

Comments