Do sada ste se verovatno priključili Barbiecore trendu, ali da li ste čuli za Oppenheimercore? U neočekivanom kinematografskom preokretu, dva naizgled suprotna filmska projekta globalno su okupirala pažnju fanova svih starosnih dobi. Svet je 21. jula svedočio istovremenoj premijeri dva filma, a oba za centralnu temu imaju ikone 20. veka – Barbie i J. Roberta Oppenheimera. Adaptirani za veliko platno od strane talentovanih pisaca i reditelja, Grete Gerwig i Christophera Nolana, ovi kinematografski giganti su izazvali poplavu diskusija i za kratko vreme postali najpopularniji filmovi godine.

S jedne strane, imamo živahnu i harizmatičnu Barbie, poznatu po svojoj dreamhouse estetici i jarkoj pink boji. Muzički prikaz ove ikonične lutke osvojio je srca i umove publike, ukazujući na važne društvene probleme poput konzumerizma  i nerealističnih standarda koje patrijarhat nameće ženama – i to kroz dirljive scene, ali i humor, muziku i vanserijsku vizuelnu estetiku.

Barbie decenijama predstavlja marketinški fenomen i neodoljivu modnu, i drugu vrstu inspiracije za masu. Barbiecore trend je osvojio pop kulturu, simbolizujući želju za jednostavnošću i bezbrižnošću usred haotične stvarnosti. Kako svet postaje sve komplikovaniji, većina teži opuštenom načinu života koji vodi popularna lutka.

S druge strane, Christopher Nolan donosi uzbudljivu biografsku dramu o J. Robertu Oppenheimeru, enigmatičnoj ličnosti koja stoji iza nastanka atomske bombe.

Suprotstavljanje dva filmska giganta je iznenađujuće i ističe dvojnost ljudske prirode – kontrastne teme sreće i uništenja. Dok se kroz Barbie na zabavan i muzikalan način prožima teška tema smrtnosti, starenja i besmisla, u Oppenheimeru je pristup značajno direktniji i brutalniji. Možda je najbolje sažeti ovo izrekom: Unutar tebe postoje dva vuka.

Premijera filma o istorijskoj ličnosti nije očarala publiku samo svojom zanimljivom pričom, već je takođe pokrenula i novi modni trend – Oppenheimercore. Ovaj modni pristup se razlikuje od pukog gotičkog stila, jer obuhvata tematske motive tame i uništenja i predstavlja ih na sofisticiran način.

Ovaj stil se definiše kroz tamna odela sa mekim rubovima, simbolizujući emocionalnu borbu sa kojom se suočava protagonista. Naglasak je na zanimanjima koja nose određene vidove odgovornosti, motive uniforme vojske, avijatičarske naočare, laboratorijske mantile, oksfordice i radničke kombinezone.

Oppenheimercore je mnogo više od modnog trenda; predstavlja svestan napor za istraživanjem složenosti ljudske istorije i moguće posledice naučnih otkrića.

Oppenheimercore – mračna složenost u modnom izrazu

Oppenheimercore je estetika koja teži da uhvati unutrašnju borbu i ozbiljnost istorijskih događaja koji su pratili razvoj atomske bombe tokom Drugog svetskog rata. Ovaj modni trend prihvata prigušene tonove, oštar kroj i elemente inspirisane vojnom uniformom, aludirajući na odgovornost koju su naučnici preuzeli tokom rada na projektu Menhetn.

Paleta boja Oppenheimercore estetike se okreće ka dubokim, prigušenim tonovima, odražavajući ozbiljnost i težinu same tematike. Boje kao što su ugljenosiva, maslinastozelena, teget i tamna braon dominiraju ovim stilom, a trend takođe podrazumeva strukturirane siluete – držeći se metodičke preciznosti naučnika. Blejzeri, pantalone i košulje s dugmićima igraju ključnu ulogu u ovom estetskom izrazu.

Motivi vojne uniforme

Imajući u vidu vojni kontekst projekta Menhetn, Oppenheimercore podrazumeva elemente odeće inspirisane vojnom nošnjom, kao što su džepovi sa preklopom, trenč mantili i radničke čizme. Ovi elementi odaju počast praktičnim aspektima rada naučnika i dodaju utilitarni dodir ukupnom izgledu.

Modni dodaci su minimalistički, ali namenski. Kožni kaiševi, satovi inspirisani vintage dizajnom i strukturirane kožne torbe upotpunjuju vojnu estetiku.

Siva kombinacija

Ovaj autfit donosi usklađenost i suptilnost monohromatskih motiva koji su srž Oppenheimercore trenda.

Bela košulja s dugmićima

Bela boja asocira na odela naučnika i njihov precizan rad, a uz to je svestrani komad koji se može kombinovati s elegantnim suknjama za formalni izgled ili uz farmerice i pantalone za ležerniji stil. Kako biste dodali lični pečat, autfit možete ukrasiti različitim aksesoarima, kao što su statement ogrlice ili sofisticirani par minđuša.

Crne oksfordice za doterani izgled

Crne oksfordice su ključni komad koji će unaprediti svaki stil i doneti bezvremensku eleganciju vašem izgledu. Idealan su izbor – kako za poslovne prilike, tako i za svečanije prilike.

 

Avijatičarske naočare

Inspirisane klasičnim pilotskim naočarama, moderna verzija donosi retro šarm – istovremeno pružajući zaštitu od sunca, ali i elegantan look.

Pročitajte i ovo: Bele Barbie naočare – najbolja modna investicija ovog leta

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments