Nema recepta kako treba da živite, da biste bili ispunjeni, zdravi, produktivni, voljeni… Zapravo, ima mnogo recepata, ali samo vi možete sastaviti svoj, a to činite tako što živite svoj život predano i najbolje što umete i to činite stalno – recept se modifikuje i dopunjava celog života. Ali, ako vas brine pitanje da li idete svojim putem, da li vam nešto važno promiče, da li ste nešto zapostavili, nemojte sebi dodavati stres. Ovo su osnovni orijentiri i ako postoje u vašem životu (a sigurno postoje), sve je u redu, na svom ste putu. Ako vam ipak nešto od ovoga promiče, evo korisnog podsetnika o tome na šta da obratite više pažnje. 

Održavate kontakte sa porodicom 

Bez obzira koliko ste udaljeni i da li uspevate da se viđate sa članovima porodice koliko biste hteli, ili vam je olakšanje što ne morate prečesto da ih viđate (najbliži su ponekad najveći teret), održavate redovne kontakte. Savremena sredstva komunikacije znantno olakšavaju ovo pitanje, pa se sa članovima svoje porodice možete i čuti i videti i osetiti onu povezanost i pripadnost, koja je bitan deo vašeg identiteta. 

Srećete se sa prijateljima barem jednom nedeljno

Prijatelji su porodica koju ste sami birali, kvalitetni prijateljski odnosi su, prema nekim istraživanjima, najvažniji ljubavni odnosi, stub vašeg osećanja sreće i stabilnosti. Ako se sa onim prijateljima, koji su blizu, viđate barem jednom nedeljno, a sa ostalima se čujete i dopisujete, to obezbeđuje kontinuitet vaših odnosa. Naravno, možda imate prijatelje sa kojima ste aktivno povezani i komunicirate svakodnevno, a možda imate i one koji su daleko i koje retko viđate, ali kad se sretnete, prosto nastavljate tamo gde ste stali, bez ikakvog osećanja otuđenosti, sa istom bliskošću i radošću. Viđanje jednom nedeljno, dakle, nije obavezno, ali ovaj orijentir je tu da vas podseti na ogromno bogatstvo prijateljstva, na zahvalnost koju osećate što imate oko sebe te divne ljude, na to da je ljubav stalno prisutna u vašem životu i da je sve teško mnogo lakše, kad se toga setite. 

Svakog dana se smejete

Čak i kada ste tužni, zabrinuti, uplašeni, preopterećeni, bolesni, pod stresom – ima momenata kada se smejete laka srca. Ne treba da vas podsećamo da je smeh lekovit (kao i suze, uostalom), već samo da u vama ima snage, duha, vitalnosti i hrabrosti da izađete na kraj sa svim problemima, da podnesete sve gubitke i da ne izgubite sebe – ako se svakog dana slatko i od srca nasmejete, barem jednom, makar se pri tome smejali sebi. Svakako uzmite u obzir da su šala i smeh na sopstveni račun dragocen terapeutski postupak i da odlično kanališu stres. 

Svakog dana radite ono što volite 

Ako imate posao koji volite, setite se koliko ste privilegovani – voleti svoj posao je zaista dragoceno, jer vam garantuje da ćete svakog dana raditi ono što volite. Međutim, potrebne su vam dnevno i druge stvari koje radite zato što u njima uživate, drugi sadržaji, nevezani za posao, koji oplemenjuju vaš život. Čitanje, baštovanstvo, heklanje, crtanje, pevanje – svaka aktivnost u kojoj uživate, svaki hobi koji negujete, održava u vama živu i snažnu vezu sa sopstvenim bićem. 

Comments