Serija fotografija pod originalnim nazivom “Switcheroo”, jeste fotografski projekat Kanađanke Hane Pesut. Hana Pesut ima krajnje originalan pristup fotografiji, iako su njene teme “izvučene” iz svakodnevnog života. Ova fotografkinja jednostavne stvari postavlja na jedan novi nivo koji je simpatičan, originalan i dovitljiv i svakako privlači veliku količinu pažnje.

hana pesut switcheroo 1 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća

Hana Pesut stoji iza projekta “Switcheroo” koji u jednom trenutku postao veoma popularan na društvenim mrežama, zbog svoje specifične ideje – fotografije parova koji na jednom fotografskom snimku imaju svoju odeću, a na sledećem odeću svog momka ili devojke. Za sam naziv projekta, Hana Pesut koristi igru reči, koja u osnovi ima reč “switch” (zamenu) koji se čini savršen za ovu ideju – suština jeste u zameni, ali sa naglaskom na to da je to ipak neka vrsta igre i zabave.

hana pesut switcheroo 2 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća

Ovaj projekat je originalan i zabavan, ali ujedno i veoma inteligentan.

“Switcheroo” je nešto poput antropološkog eksperimenta koji ispituje granice između rodova.

Čini se kao da granice između muškaraca i žena polako blede, makar u modnom smislu. Ekspanzija kreativnosti na neki način briše granice. Na fotografijama osobe ne menjaju samo svoju odeću već i izraz lica i stav, gde pritom, moramo priznati, nemamo doživljaj nečega pogrešnog – većina osoba izgleda čak prilično dobro i u tuđoj odeći. Hana Pesut to hvata svakim svojim klikom i deli sa nama.

hana pesut switcheroo 3 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća

“Switcheroo” postavlja brojna pitanja na duhovit način. Ove fotografije imaju moć da nas pri prvom pogledu i te kako nasmeju i oraspolože, a potom i odvedu u univerzum brojnih kreativnih, ali i rodnih pitanja.

hana pesut switcheroo 4 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća

Hanin “Switcheroo” je nešto što je zadobilo svetske razmere i ne ograničava se na određen modni stil, izgled, nacionalnosti ili uzrast parova, kriterijumi ne postoje. Jedino je potrebna želja i sloboda da se uvučete u odeću svog dragog ili drage i stanete ispred objektiva.

hana pesut switcheroo 5 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća hana pesut switcheroo 6 Originalni fotografski projekti: Moja odeća je i tvoja odeća

Mina Pavlović

Comments