Nekada moćna i neustrašiva civilizacija, Egipat danas poseduje mnoštvo istorijskih atrakcija koje jednostavno oduzimaju dah. Činjenica je da su ova mesta i građevine bili tako nestvarno izgrađeni vekovima unazad i sa najosnovnijim alatima i metodama što sve čini još više upečatljivim. Pođite sa mnom – hodajte kao Egipćanin – dok pratimo turu do nekih najlepših istorijskih mesta u Egiptu.

Piramide u Gizi

Ne samo što su najpoznatija i najprepoznatljivija mesta u Egiptu, piramide su takođe poslednje preostalo Čudo Staroga sveta. Nisu dosta udaljene od glavnog grada Kaira, jedno su od svetskih najposećenijih atrakcija, iako tu mogu da se nađu samo tri piramide od 138 koliko ih je ukupno u celom Egiptu. Jedna od njih je i najviša piramida u zemlji – piramida “Kufu”, takođe poznata kao Velika piramida, koja dostiže visinu od 140 metara. Procenjuje se da je Kufu, koja ne samo što je najveća već je i najstarija piramida, izgrađena 2650. pre naše ere.

Abu Simbel

Neverovatno, ali ujedno i zadivljujuće, ovo je jedno od mesta iz starog Egipta koje nije na lokaciji gde je prvobitno bilo izgrađeno. Ogromni hram “Abu Simbela”, sagrađen oko 1260. godine p.n.e. premešten je u potpunosti na sadašnju lokaciju kako bi bilo sprečeno njegovo potapanje tokom izgradnje jezera Nazer. Dva hrama “Abu Simbel” su remek-dela starih kamenorezaca gde ogromne statue ukrašavaju fasade i čuvaju ulaze u “Hram faraona Ramzesa Drugog i kraljice Nefertari”. Unutrašnjost hramova je isto tako upečatljiva, sa skulpturama, kamenorezom i stubovima.

slika111 Osam istorijskih mesta u Egiptu koje morate da posetite (1. deo)

Veličanstvena Sfinga je pola čovek, pola lav i najveća je monolitna statua na svetu

Crvena piramida

Kao jedna od najvećih piramida u zemlji, “Crvena piramida” je takođe jedna od najlepših istorijskih mesta koja potiču iz Starog Egipta. Dostiže visinu od impresivnih 104 metra, ali njena svojstvena crvena boja je posebno izdvaja od ostalih. Izgrađena je od rozikastog kamena ali pod određenim svetlom dobija tamne crvene tonove. Put do nje se može opisati kao pravi izazov, ali se isplati videti njenu spoljašnjost ali i mnogo više – veličanstvenu unutrašnjost sa prostranim odajama i strmim prolazima.

Sfinga

Kao da obeležava ili možda čuva mesto na kome je kompleks “Giza piramida”, “Velika sfinga” je jedna od najlepših i najnezaboravnijih istorijskih mesta u Egiptu. Veličanstvena “Sfinga” je pola čovek, pola lav i najveća je monolitna statua na svetu – rekord koji još nije prevaziđen iako je statua postavljena oko 2500. godine p.n.e. Sfinga je visoka 20 metara i preko 70 metara dugačka.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Comments