Kada su moda i selebritiji u pitanju, podjednako je važno ko je iza kamere, kao i ko je ispred. Oni su ti koji prave magiju. Neki od njih uspevaju da naprave fotografije koje traju toliko vremena da postanu deo pop kulture. Ono što čini uspešnog modnog fotografa jeste spoj nekoliko elemenata: pre svega, moraju biti talentovani ljudi, ljudi od stila, koji umeju da prepoznaju i “uhvate” trenutak koji se traži. Potrebno im je prilično vremena da se dokažu, što podrazumeva da urade dosta kampanja i naslovnih stranica za poznate magazine, a ukoliko su im fotografije kontroverzne, tim bolje. Evo nekoliko imena koja će sigurno ostati upamćena kada je modna fotografija u pitanju.

Eni Libovic (Annie Leibovitz)

Ona je legenda i tačka. Zato i zaslužuje da bude prva na našoj listi. Njen rad je zaista bio plodonosan, proslavila se modnim editorijalima, te fotografišući selebritije i ikone pop kulture. Najpoznatija fotografija joj je portret Džona Lenona (John Lennon) i Joko Ono (Yoko Ono).

Slika 151 Osam legendarnih modnih fotografa

Čuvena Enina fotografija - Lenon i Joko Ono

Ričard Avedon (Richard Avedon)

Najpoznatiji je po načinu na koji dočarava emociju i raspoloženje na fotografiji. Radio je za “Harpers Bazaar” i “Vogue”, a većina naslovnica u “Vogue”-u sedamdesetih i osamdesetih godina nosi njegov potpis. Danas, njegove fotografije mogu se videti u većini umetničkih galerija i muzeja širom sveta.

Ricard Avedon Osam legendarnih modnih fotografa

Čuvar pčela, Ričard Avedon

Helmut Njuton (Helmut Newton)  

Proslavio se po crno-belim fotografijama koje su bile dosta provokativne, te je dobio i nadimak “Kralj perverzije”. Njegove fotografije su krasile stranice najelitnijih modnih magazina kao što su “Harpers Bazaar” i “Vogue”.

Slika 246 Osam legendarnih modnih fotografa

Helmut Njuton je bio poznat po crno-belim fotografijama

Tim Voker (Tim Walker)

Još jedan od priznatih fotografa koji je svojim fotografijama pospešio slavu mnogih modnih magazina. Njegov stil je ekstravagantan i svakako “out of the box”. Ono što je interesantno jeste da je počeo kao asistent jednom od fotografa sa naše liste, Ričardu Avedonu.

Tim Voker Osam legendarnih modnih fotografa

Viđenje mode Tima Vokera

Elen fon Unvert (Ellen Von Unwerth)

Počela je kao model, ali se kasnije pronašla sa druge strane foto-aparata. Njene fotografije su prepoznatljive po izraženoj ženstvenosti modela, a one krase stranice “Venity Faire”-a, “Playboy”-a i “Vogue”-a. Zanimljivo je da je napravila mnogo naslovnica za muzičke albume, kao i mnogo muzičkih spotova.

Elen Von Unvert Osam legendarnih modnih fotografa

Rokoko stil, Elen fon Unvert

Sesil Biton (Cecil Beaton)

Postao je poznat po modnim fotografijama, ali i društvenim portretima. Počeo je da radi 1920. godine i zaista se može smatrati jednim od začetnika ovog pravca. Voleo je da fotografiše poznate ličnosti, među kojima si se izdvojili članovi grupe The Rollingstones i Tvigi (Twiggy), čuveni model šezdesetih.

Sesil Biton Osam legendarnih modnih fotografa

Tvigi, viđena okom Sesila Bitona

Dejvid Bejli (David Bailey)

Smatran je za jednog od najboljih britanskih fotografa. Zajedno sa nekoliko drugih kolega, učestvovao je u stvaranju čuvene fotografije “Swinging London” 1960. godine. Mnogi njegovi radovi , kroz vreme su, s pravom, ušli u anale fotografije.

Dejvid Bejli1 Osam legendarnih modnih fotografa

Džoni Dep večita inspiracija fotografa, ovog puta kao inspiracija Dejvidu Bejliju

Teri Ričardson (Terry Richardson)

Možete ga voleti ili mrzeti, ali on je jedna od ikona modne fotografije današnjice. On ne radi samo modne fotografije, već slika i selebritije. Njegov sirovi stil, nekada je i mrzak mnogima, jer pljuje direktno u lice modi, ali je ipak sastavni deo ove pojave. Prema njegovim fotografijama niko nije ravnodušan.

Slika 338 Osam legendarnih modnih fotografa

Delo Terija Ričardsona

Izvori fotografija: mymodernmet.com, pictify.com, losmag.com, thefashionisto.com


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Comments