U zavisnosti od stepena i intenzitet osećanja krivice, prilično zavisi naše mentalno zdravlje i integritet – a svi povremeno osećamo krivicu u manjem ili većem stepenu.

Istraživanja su pokazala da prosečno dva sata tokom dana osećamo blago bockanje krivice, pet sati nedeljno nas to osećanje žulja, a jednom mesečno nas dobrano zatruje. Kad osećanje krivice traje godinama, ono nas temeljno truje i uništava nam psihičko i fizičko zdravlje.

Stručnjaci komentarišu da krivica u malim dozama – na nivou bockanja – ima važnu zaštitnu ulogu u očuvanju naših najvažnijih veza. Podstaknuti blagom uznemirenošću savesti, više ćemo voditi računa i nastojaćemo da se iskupimo, ili da bolje razumemo osobu koju volimo, ali zato, u velikim i otrovnim dozama, osećanje krivice razara kako naš lični mir, tako i naše najvažnije odnose.

U tom kontekstu, male doze krivice možemo smatrati zdravom grižom savesti, koja nam ne dozvoljava da slažemo sebe i da ignorišemo svoje neadekvatno ponašanje (iako nismo otvoreno drugoj osobi naneli nikakvu štetu), dok je hronična krivica nezdrava i iskrivljuje našu percepciju realnosti.

View this post on Instagram

#mood70s

A post shared by #Mood70s (@mood70s) on

Comments