Razmišljam, ali ne znam kakav stav da zauzmem po pitanju ovog našeg digitalnog doba. Sa jedne strane, internet zaista nudi mnogo i tačno je da više nego ikada pre imamo pred sobom najlakši način da učimo, istražujemo, nadograđujemo se, naravno, ako ostavimo po strani njegove negativne uticaje – ali hej, zar nema u svemu i dobrog i lošeg? Društvene mreže, pak… Čini mi se da se o njima u poslednje vreme sve više govori u negativnom kontekstu, kao o izazivačima dodatnog stresa, anksioznosti, nesigurnosti, poljuljanog samopouzdanja i drugih problema psihičke prirode sa kojima se danas većina ljudi susreće – možda više nego ikad, a možda se samo o tome više nego ikada govori. Volela bih samo da se o mentalnom zdravlju govori zato što je stvarno bitno, a ne zato što je to sada kao neki trend ako mogu tako da kažem, ali to je tema za neki drugi dan.

Uglavnom, mentalno zdravlje postoji, kao što postoje i stvari koje ga narušavaju. Ne moraju to da budu društvene mreže, već celokupan način brzog, savremenog života – svako vidi stres u različitim stvarima koje nekom drugom mogu da deluju banalno ili smešno. A gde je stres, gde su pritisci i nezadovoljstva, tu su i anksioznost i depresija, kao i mnogi drugi problemi ili poremećaji.

Osećaš se anksiozno depresivno loše  Pinterest želi da ti pomogne 2 Osećaš se anksiozno, depresivno, loše? Pinterest želi da ti pomogne!

Pinterest je ovde ugledao svoju šansu da pomogne, na svoj način. Svestan toga da ljud vole društvene mreže i da u njima traže spas (iako Pinterest nije klasična društvena mreža niti to želi da bude), kao i toga da o mentalnom zdravlju treba pričati, a osobama sa problemima tog tipa treba pomoći i podržati ih, Pinterest je najavio da će uskoro uvesti “well-being activities”, opciju koja će nam pomoći da se tokom vremena koje provodimo na internetu zaista osećamo bolje.

Dovoljno je da ukucaš ključni pojam poput “stress quote” ili “work anxiety”, pa čak i “suicide” ili “bulimia”, i naći ćeš se u novom mood board-u (mimo tvog profila, bez ikakve veze sa njim, potpuno anonimno) na kojem možeš da pronađeš mnogo rešenja u vidu saveta, vežbi, ali i, u slučaju onih ozbiljnih pretraga, kontakt telefone stručnih lica koja ti mogu pomoći.

pinterest Osećaš se anksiozno, depresivno, loše? Pinterest želi da ti pomogne!

Kako kažu predstavnici same mreže, njima nije cilj da zamene stručna lica ili da odvraćaju ljude od ideje da im je potrebna stručna, profesionalna pomoć i podrška. Oni samo žele da im se nađu, da budu prvi korak ka razrešenju problema, ka suočavanju, prihvatanju i rešenosti da se pozabave sobom i svojim mentalnim zdravljem koje je jednako važno kao i fizičko. A razumevanje onoga što se dešava i saznanje da u tome nismo sami i da imamo podršku skoro celog sveta svakako znači, pa makar za početak dolazila i sa neke od društvenih mreža.

Neki su podržali ovu ideju, neki su skeptični, ali ne možemo da sudimo ni o čemu dok se ne desi i dok ne vidimo neke rezultate. Razumem ideju Pinteresta, cenim to što na svoj način, onako kako mogu, kako su u mogućnosti, žele da pomognu, ali svakako apelujem da, ukoliko imaš bilo kakav problem ove vrste koji te opterećuje, potražiš i savet stručnog lica. Prijaće ti razgovor sa nekim ko zapravo može da te razume i objasni ti zašto ti se to dešava, brže ćeš pomoći sebi, brže češ se osetiti bolje, a sve ovo može samo da bude dodatni podsticaj da radiš na sebi, dodatna motivacija, savet više, nova ideja o menjanju perspektive.

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments