Pitajte muškarce koja im je asocijacija kada pomisle na Prag i reći će vam – pivo! Pitajte žene i reći će – češki kristal! Kada sam ga prvi put posetila pre pet godina, u trenu me je očarao svojim šarmom i jedinstvenošću. Tajanstven, a prepun anegdota – Prag je jedinstvena riznica spomenika koji izgledom pričaju legende. Grad kulture, umetnosti i romantike, kroz istoriju su neretko nazivali gospodarom Češke i majkom svih gradova. Prestonica u kojoj se nesumnjivo oseća dah prošlosti.

Karakterističan je po veličanstvenoj arhitekturi srednjeg veka, a velelepni dvorci i katedrale ponosito odolevaju zubu vremena. Prosto poželite da ga doživite na sebi svojstven način i da mu se ponovo vratite. Pretpostavljam da je isto tako očarao i Napoleona i Hitlera jer nijedan nije dozvolio njegovo rušenje. Najveći deo ovog grada je pod zaštitom Uneska. Otmen i raskošan, Prag je najlepši u periodu od aprila do oktobra i naravno, ako imate mogućnosti – obavezno ga posetite. Imajte na umu tri stvari: nećete ga obići za jedan dan, zaljubićete se u njega na prvi pogled i garantujem vam da ćete, barem još jedanput, tamo otići ponovo.

Čuveni Orloj sat

Nasuprot crkve Sveta Marija na Starogradskom trgu, nalazi se čuveni astronomski sat Orloj, koji potiče još iz 15. veka. Svakog punog sata, veliki broj turista se okupi i sa oduševljenjem posmatra kako se kroz dva prozora smenjuju figure dvanaest apostola. Osim toga, sat je poznat ne samo po tome što pokazuje tačno vreme, već i po tome što pokazuje položaj planeta u odnosu na Zemlju, kao i kretanje Sunca i Meseca.

prag 1 Oseti magiju zlatnog Praga!

Karlov most

Ovaj veličanstveni most predstavlja glavno obeležje Praga. Kako je već bilo reči o njemu u “Wannabe Magazine”-u, pomenuću samo da od trideset reprodukcija kipova koji se nalaze duž mosta, jedino figura svetog Ivana Nepomuka blista jer se veruje da će vam, ako stavite ruku na lik ovog sveca, jedna želja biti ispunjena  i opet ćete se vratiti u Prag. Praznoverje ili ne, ja ću u Prag svakako otići ponovo.

karlov most Oseti magiju zlatnog Praga!

Praški zamak

Koračajući preko Karlovog mosta, stiže se do Hradčana i velelepnog Praškog zamka u kojem stanuje predsednik Češke Republike. Kada on nije u zemlji, sa kapija kraljevske palate se skida zastava. Tako, Česi uvek znaju da li im je predsednik u državi ili ne. Praški zamak čuva straža čija smena svakog punog sata predstavlja jednu od najvećih atrakcija u Pragu. Mnogi turisti žure da stignu baš u podne pred zamak jer je tada ceremonija smene najlepša. Većina kasnije iskoristi priliku za fotografisanje pored nepomičnih stražara. Naravno, uvek ima onih koji pokušaju da nasmeju vojnike, ali im ne polazi za rukom. Hradčanima dominira gotička katedrala sv. Vita, najveća crkva u Pragu, čiju lepotu, zbog delimično skučenog prostora, nije moguće sagledati u punom sjaju.

Zlatna ulica

Zlatna ulica u Pragu, koja  datira iz 16. veka, interesantna je zbog minijaturnog izgleda. Svaka kuća je mala, poput onih iz bajki. Odrasli se moraju saginjati da bi ušli. Neverovatno, ali nekada su tu živeli ljudi, dok danas ona predstavlja mesto gde se mogu kupiti svakakvi suveniri. Plava kuća sa brojem 22 u ovoj uličici, predstavlja nekadašnji dom cenjenog češkog pisca, Franca Kafke (Franz Kafka). Ukoliko se nađete u Zlatnoj ulici, svakako ne bi trebalo zaobići muzej u kojem se nalaze oklopi nekadašnjih vitezova, kao i oružje kojim su se koristili.

Dvorac Karlštajn

Dvorac Karlštajn je rezidencija kralja Karla IV, kolekcionara krunskih dragulja. Vodi poreklo iz 14 veka i Voltu Dizniju (Walt Disney) je ovaj dvorac poslužio kao inspiracija za crtane filmove. Potreban vam je čitav dan za obilazak ove gotovo neosvojive građevine koja se nalazi na nepristupačnom mestu kako bi se kraljevsko blago sačuvalo. Da biste stigli u dvorac, morate se popeti uz stepenice koje su tako sagrađene da bi se potencijalni provalnici umorili. Nažalost, fotografisanje je strogo zabranjeno, a zamak turistima ima svakako mnogo toga da ponudi.

Plovidba Vltavom

Avantura koja ostaje urezana u sećanje svakako je plovidba rekom Vltavom. Dok pored vas prolaze čarobne slike grada, možete se opustiti uz vino i zvuke Smetane.

Vltava Oseti magiju zlatnog Praga!

Pivnice

Poznato je da turisti obavezno svrate u češke pivnice. Kao što sam pomenula na samom početku, muškarcima je asocijacija na Prag – pivo. Stoga, nikako ga ne bi trebalo napustiti pre nego što posetite neku od mnogobrojnih pivnica. Jedna od najpoznatijih i najstarijih u Pragu je “U Fleků” ili “Kod Fleka”, stara preko pet stotina godina. Nju ne treba zaobići čak i ako niste ljubitelj pića od hmelja jer možete probati neke njihove specijalitete poput gulaša, praške kobasice i šunke i sličnih jela. Enterijer  ove pivnice je takav da gubite svest o tome da živite u 21.veku. Odiše tradicionalnim duhom, a sigurno ćete uživati i u atmosferi uz zvuke harmonike.

pivo Oseti magiju zlatnog Praga!

Šoping

Najčešći suveniri bez kojih gotovo nijedan turista ne odlazi iz Praga su češki kristal, drvene lutke i nakit. Drvene marionete se u Pragu izrađuju od 18. veka i to u obliku raznih likova, od veštica, klovnova i kraljeva, do princeza, čarobnjaka i muzičara. Mnoge prodavnice suvenira prodaju jeftine i svakome pristupačne kopije ovih lutaka. Osim toga, Prag obiluje  velikim šoping centrima. Ukoliko ste raspoloženi za malo luksuzniju kupovinu, možete svratiti u Parisku ulicu koju Česi nazivaju “Praškom Petom avenijom”. Tu ćete naći najekskluzivnije prodavnice: Hugo Boss, Dior, Burberry, Louis Vuitton i mnoge druge.

soping Oseti magiju zlatnog Praga!

Neka vam sledeći na listi putovanja bude ovaj veličanstveni grad. Vratićete se prepuni utisaka jer je Prag zaista grad koji treba osetiti i doživeti.

Izvor fotografija: usplash.com


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments