Oskar De La Renta je bio mnogo veća ikona od mnogih zvezda koje je oblačio. Od visoke mode do casual stila, njegovo ime će ostati upamćeno kao sinonim za glamur i stil. Međutim, ovaj legendarni dizajner je imao i veliki uticaj na pop kulturu 20-og i 21-og veka. Ovo su pet razloga zbog kojih ćemo ga pamtiti i kao ikonu pop kulture.

Televizija

Svi fanovi serijeSeks i grad” će pamtiti ovog kreatora, ne samo zato što ga Keri Bredšo pominje u jednoj epizodi, već nosi i njegovu haljinu. Naime, u šestoj sezoni, njen tadašnji dečko kompozitor Aleksandar Petrovski joj priča o svom poznanstvu sa De La Rentom, pri čemu se Keri oduševljava time što ga on zove Oskar, što upućuje da su jako bliski. Posle toga joj Aleksandar poklanaja njegovu haljinu, koju je obukla u sceni u Mek Donaldsu.

mek11 Oskar de la Renta: Ikona pop kulture

Muzička industrija

Nije tajna da reperi uvek teže isticanju luksuza kroz nakit, garderobu i ostalo. U svojim tekstovima često pominju luksuzan život, a upravo im je kao sinonim za isti služilo ime dominikanskog dizajnera. Niki Minaž pominje u jednom tekstu kako je biti u prvom redu na reviji Oskara De La Rente, a Kanje Vest ga takođe, spominje u jednom od svojih tekstova.

Film

Ko bi mogao da zaboravi scenu iz filmaĐavo nosi Pradu” u kojoj Meril Strip, u  ulozi modnog urednika Mirande Pristli objašnjava svojoj asistentkinji Endi Saš (glumi je En Hatavej) kako je visoka moda infiltrirana u masu-uključujući i plavi džemper koji ona nosi.

Takođe ste bezočno svesni činjenice da je 2002. godine Oskar De La Renta uradio kolekciju azurno plavih haljina” kaže Pristli. “I onda ja mislim da je Iv Sen Loran, zar ne, koji je pokazao azurno plave vojničke jakne? A onda se azurno plava pojavila u kolekcijama osam različitih dizajnera. Onda se ona infiltrira na dole kroz robne kuće i zatim prodire u neki tragičan Casual Corner, gde ste bez sumnje izvukli to, iz nečijih otpadaka.”

Oblačenje poznatih

Kreacije sa potpisom Oskara De La Rente su nosile mnoge poznate žene, od političarki do pevačica. Žaklina Kenedi i Hilari Klinton su često bile viđene u njegovim modelima. Bijonse i Viktorija Bekam su bile stalno viđane na njegovim revijama, a Opra Vinfri nije propuštala priliku da se slika sa čovekom koji je oblačio tako elegantno.

Oprah Winfrey Oscar de la Renta1 Oskar de la Renta: Ikona pop kulture

Svakodnevno oblačenje

Džins sa potpisom Oskara De La Rente je bio apsolutni hit osamdesetih, a njegov brend je obuhvatao sve, od parfema do pidžama. Iako se njegovo ime najčešće vezuje za mnoge poznate zvezde koje je oblačio, njegove kreacije su dostupne i ljudima koji ne pripadaju svetu šou-biznisa.

džins1 Oskar de la Renta: Ikona pop kulture

Olivera Denčić

 

Comments