Kako je nastalo “Buđenje“?

Bližeći se kraju prve decenije rada, Nemanja Maraš je odlučio završi prvi deo projekta koji je započeo još 2009. godine. Stvarao ga je gotovo neprimetno, uz sve druge poslove i zamisli. Proteklih sedam godina beležio je trenutke buđenja svojih prijatelja, a onda je te portrete “sabrao“ u svoju osmu samostalnu izložbu. Svi su nastali u jutrima, u trenucima kada nismo sigurni da li još uvek sanjamo, kad postajemo svesni stvarnosti… pre prve jutarnje kafe, pre umivanja, pre bilo čega… To su oni delići vremena zabeleženi na filmu, sa idejom da se prevaziđe beleženje “maske“, već da se uhvati sama suština naše ličnosti, čista, sirova, krhka…

Budjenje poster copy Osma samostalna izložba Nemanje Maraša   Buđenje krevet 1j Osma samostalna izložba Nemanje Maraša   Buđenje

Budući da je svoju prvu samostalnu izložbu, baš te 2009. godine, organizovao u galeriji DarMar, Nemanja je želeo da fotografije na ovoj izložbi budu istih formata kao one “nekadašnje“.

Zbog tog njegovog emotivnog povratka u prošlost, galerija će – na nedelju dana – odstupiti od svog novog koncepta koji podrazumeva izlaganje samo jednog umetničkog dela. No, već 28. marta serija portreta će nestati sa njenih zidova i – ostaće samo jedan, ali znatno veći. Tog dana će biti drugo otvaranje “Buđenja” – u dnevnom terminu i uz novu priču.

000025 Osma samostalna izložba Nemanje Maraša   Buđenje

Nemanja Maraš je rođen 1989. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjena grafika, atelje fotografija. Modnom fotografijom se bavi od kraja 2006. godine, a dve godine kasnije počinje sa eksperimentalno-konceptualnim stvaralaštvom. Do sada je sarađivao sa mnogim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, magazinima, modnim kućama, kao i sa humanitarnim i nevladinim organizacijama. Imao je sedam samostalnih izložbi, učestvovao je na dva svetska bijenala studentske fotografije i na više grupnih izložbi.

Trenutno je slobodni umetnik i profesor na Institutu za umetničku igru.

Pozivnica 1 Osma samostalna izložba Nemanje Maraša   Buđenje

Za kompletiranje slike o njegovom radu posetite www.nemanjamaras.net

Comments