Gotovo ih je nemoguće uvrediti. Kad je neko grub i zao prema njima, oni to ne shvataju lično i ne osećaju se napadnuto i ugroženo. Oni razmišljaju zašto se ta osoba tako ponaša, šta li je nju povredilo i oštetilo, kad je tako puna otrova i žuči. Oni se ne brane i ne nude opravdanja, nego nastoje da razumeju suštinu. Jasno im je da postoje ljudi koji prosto uživaju u pakosti i grubosti, ali plemenite osobe nisu u stanju da tako jednodimenzionalno bilo koga posmatraju. Samo pomislite – svakog neko voli! Onaj užasan čovek, tako namerno neprijatan, koji prosto održava reputaciju nekoga ko je težak za saradnju, ili koga se svi plaše, neverovatno je nežan prema svojoj deci, voli životinje, ima bliske prijatelje i partnerku koja ga obožava. Dakle, sigurno ima neke bitne vrednosti, koje čuva za najbliže i neke bitne razloge zbog kojih se loše ponaša prema svima ostalima.

Da, plemenite osobe u svakom vide ono dobro i kad se nekome obraćaju, one ne razgovaraju sa njegovim egom, ne obraćaju se njegovoj površini, okorelosti, zidovima i odbrambenim sistemima, oni se obraćaju njegovoj duši, njegovom biću.

Oni nikoga ne mrze, a kad ih neko povredi i uvredi, oni znaju da treba da se povuku i distanciraju i da sa tom osobom ne mogu da uspostave dobar odnos i da bi možda trebalo da pokažu da su uvređeni i da drže do sebe, ali oni su zapravo tužni, čim se slegne prvi utisak i nemaju nikakvu želju da nekome nešto dokazuju, da se svete i da zaštite svoj integritet, jer njihov integritet nije ni moguće napasti i oštetiti na taj način. Proživljavaju svoju tugu, nastoje da shvate motive osobe koja je bila loša prema njima i na kraju – opraštaju.

Njihova plemenitost ih čini nesalomivima – koliko god neko bio zlonameran i koliko god nastojao da ih povredi i uvredi, oni ostaju samosvesni i puni razumevanja, jer istovremeno shvataju i prihvataju i svoja osećanja i motive i osećanja druge osobe. Oni ne traže zahvalnost za svoju ljubaznost i dobrotu, niti njihova dobrota i ljubaznost zavise od toga kako se neko postavlja prema njima. Oni su uvek plemeniti, jer su takvi, ne znaju i ne žele drugačije.

Izvor fotografija: instagram.com/whiskyouth

Aleksina Đorđević

Comments