Pronaći stare izgubljene radove poput Pikasa i Matisa, koji iz prve mogu biti identifikovani, nije toliko teško kao pronaći i identifikovati radove pop-art umetnika nastale u digitalno doba. Zapravo, toliko je teško da je bio potreban čitav tim kompjuterskog kluba Karnegi Melon Univerziteta i tim umetnika kako bi se neki davno izgubljeni pikseli Endija Vorhola vratili u fizički svet.

Proces povratka starih radova Endija Vorhola zabeležila je video ekipa Karnegi muzeja umetnosti, a premijera ovog dokumentarnog filma premijerno će moći da se gleda već 10. maja pod imenom “Trapped: Andy Warhol’s Amiga Experiments”.

article 2612078 1D50B97F00000578 619 634x485 Umetnost je kul: Otkriveni izgubljeni radovi Endija Vorhola

Ova konkretna pronađena Vorholova dela pravljena su na kompjuteru Amiga 1000. Počeo je da radi na ovom kompjuteru 1985. godine tokom učešća na događaju koji je za cilj imao otkrivanje svih njegovih multimedijalnih sposobnosti. Na demo snimku, Endi sedi za Amiga računarom i retušira digitalnu fotografiju pop-punk zvezde osamdesetih, Debi Hari. Ta fotografija sada se nalazi okačena u “Andy Warhol” muzeju, ali ostatak Vorholovih dela urađenih na tom kompjuteru raspoređeni su na 41 disketu i ostali neotkriveni do danas.

3 Andy Warhol Venus 1985 AWF.0 cinema 1200.0 Umetnost je kul: Otkriveni izgubljeni radovi Endija Vorhola

Zaboravljene i suvišne diskete ostale su u ostavi Endijevog muzeja i dok umetnik Kori Arkejndžel nije video snimak gorepomenutog događaja na YouTubeu, ta dela nisu bila viđena. Nakon Korijeve intervencije svi su skočili u akciju. Uz pomoć kompjuterskog kluba Karnegi Melon Univerziteta i nadležnih iz oba muzeja, ekshumirali su i oživeli Vorholova stara digitalna dela. Ovaj projekat publici omogućava da zavire u jedinstvenu viziju ovog neverovatnog umetnika kroz sredstva kao što su Amiga ProPaint i GraphiChraft, davno zaboravljene formate prošlog digitalnog doba.

warhol amiga 2 Umetnost je kul: Otkriveni izgubljeni radovi Endija Vorhola


Una Hadži – Nikolić

Comments