Tražite idealno mesto za odmor, daleko od vaše užurbane svakodnevice? Preporučujemo vam Kankun.

Kankun je tradicionalno omiljeno mesto američkih studenata za prolećne raspuste. Ali ova lokacija ima daleko više da ponudi od razgolićenih studenata, galona piva i žurki do svitanja.

Gde se nalazi Kankun?

Kankun Otputujte u prelepi Kankun

Kankun je lociran na poluostrvu Jukatan na jugoistoku Meksika i može da se pohvali bogatom istorijom i plažama koje oduzimaju dah. Tropska klima i visoka vlažnost vazduha razlog su zašto ga većina turista posećuje u periodu od decembra do aprila. Naziv Kankun potiče iz jezika Maja, i veruje se da znači “leglo zmija”. Postoje i drugačija tumačenja značenja imena ove popularne destinacije, ali značenje same reči neće vam dovoljno reći o veličanstvenosti same lokacije.

Groblje majanske aristokratije

O istorijskom značaju Kankuna govori i činjenica da su arheolozi tu našli skelet osobe za koje se smatra da je bio kralj svih Maja, a veruje se da se na istoj teritoriji nalazilo i groblje majanske aristokratije. Zanimljivo je što je ta teritorija, igrom slučaja, locirana baš tamo gde je i hotelska zona Kankuna.

Plaže Kankuna

Kankun plaza Otputujte u prelepi Kankun

Sa belim peščanim plažama i tirkiznom pučinom mora, slike Kankuna deluju kao da ne mogu biti realne. Ipak, plivanje se ne preporučuje nikome, sem profesionalnim plivačima. Talasi mora, iako zadivljujući,  toliko su snažni, da ne biste voleli da se nađete izloženi njima.

Kupovina

Kupovina možda nije prva stvar na koju pomislite kada je reč o Kankunu, ali možda bi trebalo. Pored zanimljive ponude, lokalne pijace i prodavnice funkcionišu po principu cenkanja, pa može biti zanimljivo da isprobate koja je najniža cena koju možete postići za komad odeće.

Priroda

Kankun tropski raj Otputujte u prelepi Kankun

Kankun ima eko-arheološki park, u okviru koga možete roniti podzemnim rekama i plivati sa delfinima, velikim kornjačama i sličnim morskim životinjama. Ovaj park bogat je neverovatnom florom i faunom, a uređen je u duhu majanske istorije. Još jedna avantura koja vas čeka svakako je i mogućnost tumaranja po gustoj prašumi.

Banje

Kankun 2 Otputujte u prelepi Kankun

Kankun ima preko 30 neverovatnih banja u kojima se možete u potpunosti opustiti i zaboraviti na sve probleme bar trenutno, a pritom uživatzi i u lekovitom učinku drevnih majanskih rituala lečenja.

Specifičnost Kankuna definitivno ga čini jednom od lokacija koje morate staviti na spisak svojih željenih destinacija.

Jasna Stanić

 

Comments