Umetnička izložba ЦРНО | БЕЛО | NERO | BIANCO pokrenuta inicijativom samih umetnika, a podržana u organizaciji Italijanskog Kulturnog Centra & Galerije Mikro ART, biće otvorena 29. novembra ove godine u prizemlju zgrade RK Beograd, Knez Mihajlova 5, s početkom u 19 h.

Predrag Popara (Srbija), Roberto Koda Zabeta (Roberto Coda Zabetta – Italija) i Alesio Maksimilian Šroder (Alessio Maximilian Schroder – Italija) u zajedničkom prostoru izložiće svoje umetničke radove u crno beloj tehnici u kojima središnju ulogu ima čovek.

Sama postavka slika insistira na crno beloj tehnici koja je ostvrena u različitim medijima, a ima za cilj promociju kulturne saradnje i prijateljstva stvaraoca koji žive i rade na različitim relacijama. Ovim se pruža prilika beograđanima i svim ljubiteljima umetnosti, koji se budu zadesili u ovom izložbenom prostoru, da zavire u jedan drugačiji svet, viđen očima različitih umetnika okupljenih oko iste ideje.

pozivnica Otvaranja izložbe “Crno/ Belo”

Izložba pod simboličnim nazivom “Crno / Belo” podrazumeva da će svi izloženi radovi biti izvedeni korišćenjem samo ove dve (ne) boje

Izložba pod simboličnim nazivom “Crno/ Belo” podrazumeva da će svi izloženi radovi biti izvedeni korišćenjem samo ove dve (ne) boje. Ova izložba teži da pokaže njihov izuzetan likovni, umetnički, a potom i simbolički potencijal, bez obzira na svedenost u bojama.

Svi radovi koji će biti izloženi na izložbi su velikog formata, čime se postiže monumentalan izgled postavke. Iako objedinjeni istom idejom koja se tiče kolorita, umetnici su se opredelili za različite slikarske tehnike: Roberto Koda Zabeta predstavlja ulja na platnu, Predrag Popara crteže, a Alesio Maksimilian Šroder crno-bele fotografije. Ovi radovi predstavljaju specifične preseke njihovih estetika, izabranih tehnika, inspiracija i specifičnog umetničkog iskustva svakoga od njih ponaosob, a opet povezanih u zajednički koncept.

Za razliku od formalne sličnosti (crne i bele boje), po pitanju sadržaja, radovi koji se predstavljaju na ovoj izložbi veoma su različiti i kreću se od ekspresivne figuracije (Zabeta), preko asocijativne apstrakcije (Popara) do ekspresivne fotografije (Šroder).

Kroz različite prizme sagledavanja figurativna tematika njihovog stvaralaštva daje jednu posebnu energiju koja objedinjuje njihove radove vešto prelazeći sa energičnih i ekspolozivnih poteza Roberta Koda Zabete, preko snopa linija Predraga Popare uskovitlanih u predstave čoveka spregnutog u duhovna prostranstva kosmosa, do vibrirajućih fotografija Alesio Maksimilian Šrodera i njegovih urbanih predstava čoveka koji traži svoje mesto u društvu koje poreklo slobode ne uspeva da shvati.

Izložba će ponuditi uverljiv uvid u opus zanimljivijih domaćih i stranih autora, koji će biti zastupljeni, a čiji se radovi slobodno kreću različitim žanrovima i tehnikama, koje prati međunarodna scena vizuelnih umetnosti.

Ova zanimljiva i ambiciozna postavka želi da podseti da impuls, koji je osnovni umetnički nagon, ne mora uvek da ostane samo u prostoru umetničkog ateljea i da saradnja na zajedničkim umetničkim projektima može pokrenuti sve one mlade stvaraoce da slede svoje ideje i da ne odustaju od umetnosti koja je osnovna njihova potreba.

Roberto Koda Zabeta je jedan od najznačanijih umetnika savremene italijanske scene, koji trenutno izlaže po muzejima moderne umetnosti Rio de Žaneira i Londona, a koji će u četvrtak 29. novembra, po prvi put izložiti svoje radove pred beogradskom publikom.

Izložbu prati trojezični katalog u kome će biti predstavljena većina radova sa izložbe, kao i uvodni tekst u vidu intervjua između trojice umetnika i kustosa izložbe Tijane Stojiljković.

Izložbu će otvoriti gosp. Sira Miori, Savetnik za kulturu ambasade Italije u Srbiji i direktor Italijanskog kulturnog instituta za kulturu u Beogradu i kordinator područja, kao i kustos izložbe.

 

Comments