Kulturni centar “Grad” sa ponosom predstavlja drugo izdanje izložbe cipela koja će pored radova velikog broja domaćih autora predstaviti i kreacije Jana Jansena, svetskog velikana kada je reč o dizajnu obuće. Pored učešća na samoj izložbi, gospodin Jansen će održati i predavanje, a publika KC “Grad”-a će svakog dana moći da pogleda i dokumentarni film o njegovom radu. U okviru izložbe predstavićemo i nedavno objavljenu knjigu “Jan Jansen’s shoe” novinarke i istoričarke mode Lise Goudsmit. Lisa će, u okviru predavanja, predstaviti svoj novinarski rad, kao i projekte na kojima radi, a koji u fokusu uvek imaju obuću ili nakit.

Jan Jansen (r. 1941) je holandski dizajner obuće koji već skoro 50 godina privlači pažnju modnih zaljubljenika svojim baroknim eksperimentalnim kreacijama. Međunarodnu slavu stekao je još 1973. godine sada već svetski poznatim modelom sandale od bambusa. Jan Jansen još uvek kreira i proizvodi kolekcije obuće. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj rad, među kojima su i Kho Liang Ie Prize (1985), Grand Seigneur (1996), BKVB Oeuvre Prize (2002) i Max Heijmans Ring (2006).

Jan Jansen Orchid1 Otvaranje izložbe: These shoes are made for walking / vol.2

Jan Jansen Orchid

Lisa Goudsmit je novinarka, istoričarka dizajna i koncept programer u oblasti dizajna. Živi i radi u Holandiji. U fokusu njenog interesovanja su obuća i nakit. 2010. godine je diplomirala modni menadžment na “Amsterdam Fashion Institute”, a 2012. magistrirala na “Vrije Universiteit”. Nedavno je objavila knjigu “Jan Jansen’s shoe” gde proučava fenomen njegove čuvene kreacije, sandale od bambusa, koja je vremenom dobila status modne ikone. Takođe se osvrće i na druge njegove modele a posebno na njihov uticaj na radove drugih svetski poznatih dizajnera. Knjiga “Jan Jansen’s shoe” je predstavljena nedavno u Rijksmuzeju u Amsterdamu.

Na izložbi će biti izloženi radovi sledećih autora: Secondhand Šmizla, Pavle Nećakov,  Budislava Keković, Naša Posla, Milenika Shoes, Lidija Jovanović, Nataša Čakić Simić, Milica Marinković, Magdalena Klašnja, LILU, Dragana Vujić, Obuća RISH, Mile Galić, Jovana Jovanović i Jan Jansen (Holandija).

Izložbu će otvoriti Dominique Kuhling, zamenica ambasadora kraljevine Holandije u Beogradu.

Projekat je podržan od strane Ambasade Holandije u Srbiji.

Comments