Kulturni centar Beograda otvara junsko izdanje izložbi u četvrtak 11. juna od 19.00 do 21.00. U Galeriji Artget (Trg republike 5/I ) otvara se izložba autora Milomira Kovačevića Dobro došli na Goli otok.

Fotografije Milomira Kovačevića “Dobro došli na Goli otok”, imaju nešto što nije nimalo ironično kao naziv ove izložbe: poziv da konačno fizički, pomoću svetlosti i senki otkrijemo nešto što je u našim glavama samo pojam o paklu. Jer, Goli otok je to – sinonim za hadske muke kojima su bili izložene hiljade stradalnika od 1948. pa do kasnih pedesetih i uvek ostao samo kao maglovita pretnja, a manje kao konkretan geografski pojam sa svojim toponimima.

Milomir Kovačević fotografijom počinje da se bavi sa 17 godina. Opus ovog fotoreportera, istaknutog hroničara Sarajeva, čije fotografije nemaju senzacionalisti karakter i kratak rok trajanja, pokriva širok spektar tema, od onih često neprimetnih u kolotečini svakodnevnice do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Godine 1995. odlazi u Pariz, gde dočekuje kraj rata u BiH. I u novoj sredini nastavlja uspešnu fotografsku i izlagačku aktivnost kroz cikluse portreta stanovnika francuskih gradova, pariskih grobalja (kao nastavak ratnih serija iz Sarajeva), uličnih igrača šaha, noćne fotografije spomenika i svega onoga što Pariz čini gradom svetlosti, i druge. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, među kojima je  posljednje od Predsednika Francuske kojom je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.

Umetnički direktor Galerije Artget u 2020. je Aleksandar Kostić, a izložba će biti otvorena do 30. 7. 2020.
Više o izložbi možete pročitati OVDE.

13 GOLI OTOK 72 30x40 6 e1591614571454 Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda 3 3GOLI OTOK 72 30x40 44 e1591614405893 Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) i  Galeriji Podroom (Trg republike 5/-1) Kulturnog centra Beograda otvara se izložba Vreme 24’33” – IVA.lab.
Umetnici: Sesilija Belen Sandoval, Efim Graboj, Rand Bejruti, Miloš Bojović, Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Dejan Klement, Ivan Petrović,  Retro Future, Mirjana Boba Stojadinović, Slobodan Stošić, Vladimir Tomić, Miloš Tomić, Joana Turkan, Mia Ćuk
Kustoskinja: Slađana Petrović Varagić
Problematizacija pojma vremena u umetnosti nije nova, ona se često sprovodila unutar pojedinačnih umetničkih projekata kroz aktuelizaciju ličnih narativa. Izložba objedinjuje radove domaćih i inostranih umetnika baveći se problematizacijom vremena u više ravni, kako u odnosu na prirodu samog medija zasnovanog na vremenu, tako i kroz aktuelizaciju pojma vremena u odnosu na kontekst u kojem umetnički radovi nastaju, bivaju re-aktualizovani i pokazani publici. U fokusu su umetnički radovi koji na različite načine preispituju vreme, zaustavljaju ga, ponavljaju, produžavaju, recikliraju, kontrolišu, usporavaju, aproprišu, manipulišu…

Sam naziv izložbe Vreme 233’44” omaž je kompozitorskim idejama Džona Kejdža koje su inkorporirale temporalnost u umetničko delo u vidu prolaznih i privremenih stanja muzike i pružile izvanredan okvir filmskoj, video umetnosti i drugim oblicima intermedijalne umetnosti zasnovane na trajanju. Temporalnost je u vizuelnu umetnost “uvedena” kroz eksperimentalnu muziku i time je učinila sinematičnom i bliskom filmskoj umetnosti.
Izložba Vreme 233’44” zahteva tačno toliko vremena da se sagleda u celini!
Odabirom četrnaest radova različite strukture, narativa i poetike,  izložba progovara o društvenim, sociološkim i kulturološkim fenomenima kao što su klasa, rad, migracije, politika, rat, krize, izolacija, ali i identitet, efemernost, introspekcija, odrastanje i ljubav.

ivalab cover Mia Cuk  rad Kupine nocu kcb 1920x1280 1 e1591617169111 Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Program uz izložbu

FILMSKA RADIONICA

12. i 13. jun – filmska radionica Miloša Tomića “Ceo grad je moj filmski studio” namenjena polaznicima starosti/mladosti od 13 do 24 godine. 

PREDAVANJE-PERFORMANS – 20. jun u 13h – Dragana Žarevac – Lecture performance “Kako učvrstiti temelje na prolaznosti?”, plato ispred Beogradskog izloga KCB.

AUDIO-PODKAST

Audio podkast o izložbi, autorke Mirjane Bobe Stojadinović, koji će biti dostupan od 15. juna na sajtu Kulturnog centra Beograda, provešće vas kroz pojedinačne radove glasovima umetnika i kustoskinje izložbe.
Izložba će biti otvorena do 4. jula. 2020. 

 

Comments