New Moment galerija i Uniqua osiguranje predstavili su domaćoj javnosti izložbu osiguranje predstavili su domaćoj javnosti izložbu Jazz Anrija Matisa (Henri Matisse) koja je otvorena 4. decembra i traja će do 28. decembra 2014. godine.

Kao odličan crtač i poznavalac boje, Anri Matis je svojim slikama, skulpturama i grafikama obeležio prvu polovinu XX veka. Da bi na najbolji mogući način predstavio svoje radove, on kombinuje tekst sa grafikama i tako dobija ujednačen ritam smenjivanja strana teksta i ilustracija. Godine 1947. objavljena je njegova knjiga tekstova i grafika pod nazivom Jazz, a kao veoma važan deo knjige o džezu, tekst predstavlja kratke, rukom ispisane sentence o umetnosti, životu i umetnikovim razmišljanjima.

Lazar Sakan i Igor Perovic iz grupe Playboy sa devojkom Otvorena izložba Jazz Anrija Matisa u Galeriji New Moment

Na 20 tabli koje će biti predstavljene na izložbi Jazz Anrija Matisa umetnik daje predstave, Ikara, Vuka, Cirkuskih kočija, Srca, Kauboja, Plivača u bazenu, Lagune Gutača mačeva… Kao inspiraciju je iskoristio svoja sećanja iz detinjstva na cirkus, razne priče koje je slušao kao dečak ali i mnogobrojne mitove i legende. Jazz radovi su suštinski „muzikalni“, ritmični i „pokretni“ i prirodno se nadovezuju na Matisov prethodni slikarski opus. Interesantna kolekcija iz Jazz serije Anrija Matisa je vlasništvo kolekcionara iz Slovenije, Žive i Lazara Vujića.

Anri Matis 4 Otvorena izložba Jazz Anrija Matisa u Galeriji New Moment

“Izložbom Jazz Anrija Matisa, galerija New Moment završava svoju najuzbudljiviju umetničku sezonu do sada, Art Triler 2014. U toku godine, pored Anrija Matisa, publika je imala prilike da uživa i u postavci američkog Pop Art-a, erotskoj fotografiji, na čelu sa Helmut Newtonom, kao i u nizu izlo žbi domaćih autora koje su se organizovale tokom cele godine. Vrata galerije su otvorena svakog dana i za sve izložbe ulaz je besplatan, što predstavlja naš poklon čitavoj kultornoj sceni. Publika je to umela de ceni pa smo tako izračunali da je prosečna poseta galerije New Moment oko stotinak ljudi dnevno, što je čini verovatno najposećenijom galerijom u zemlji. U sledeću godinu galerija ulazi sa još većim ambicijama”, navodi Lazar Sakan, direktor galerije New Moment.

Anri Matis 2 Otvorena izložba Jazz Anrija Matisa u Galeriji New Moment

UNIQA osiguranje, zaslužna je za njeno predstavljanje beogradskoj publici, ali i osiguranje ove vredne kolekcije.

Ulaz na izložbu je besplatan, a svakog četvrtka u 17h se možete priključiti vođenim turama uz kustosa Sašu Janjića.

Comments