Draga Vivijen,

Ti nisi ništa kriva. Kad keva krene da te fotka dok na Ipadu gledaš crtaće zareži svom snagom i kreni da laješ. Nije loše ni da povratiš ako možeš po LV ćebencetu što je keva ubacila u kadar. Tako će druge čivavice u Srbiji znati da si cool, a ne bahata ljanka u fazonu – ne vredi mi sve što imam dok selu ne pokažem. Ukoliko baš želiš da pridobiješ simpatije društva probaj da se ušlihtaš kevi da te povede u neku emisiju. Recimo kod one tete, Lee, od čijeg glasa se uvek nakostrešiš, a keva pušta čudne zvukove i neće da prebaci kanal. Tu se lepo smestiš u fazonu sva sam fina, i čekaš svoj trenutak.

U momentu kad teta Margit Savović zine da proba pihtije ti joj skočiš u tanjir i još je ogrebeš po nosu. Ako je tu neko od političara, kreneš onako zavodnički, ali nikako k’o keva u spotovima, budući da znamo šta i sama misliš o tome, da mu se uvijaš oko noge. U ključnom trenutku kada te taj nasmešeni čika folirant prebaci u svoje krilo i krene da laže o svojoj ljubavi prema životinjama, potrudi se da se onako svojski olakšaš. Nije loše da dobiješ dijareju, a to ćeš uspeti samo ako pristaneš da pojedeš ono što je kevi smutio nutricionista. Njoj to jedno jutro prepusti svoju govedinu budući da znaš koliko pati što joj je zabranjeno meso. Ako keva krene redovno da te nagovara da se trampite daj neki signal ćaletu da mu katanac na špajzu nije najbolja taktika.

Kada se tako lepo olakšaš ne bi bilo loše da dovršiš misiju. Zato sačekaj da teta Goga Sekulić krene da izvodi svoj novi šit. Ne plaši se, ali za svaki slučaj nemoj da gledaš gore, jer je teta velika i njena senka će te prekriti celu što može prilično da te obeshrabri. Posebno se nemoj zadržavati na podvaljku koji drhti. On će ostati tu gde jeste, iako ti se čini da će svaki čas da izleti. Negde kod drugog refrena se svojski ispovraćaj, ali dok stojiš ispred nje ili bar simuliraj pad u nesvest. To nije ništa neobično. Njena muzika tako deluje na većinu živih bića uključujući floru i faunu, ali ti si stekla imunitet slušajući kevine pesme kod kuće.

Kada te ljubazna domaćica Lea uzme u ruke i krene da te milki isfoliraj epi napad i naići ćeš na razumevanje miliona. Opštu gungulu oko tvog stanja iskoristi da skočiš na švedski sto među lignje i kuvana jaja. Nemoj da ti bude žao Natalije iz Trik FX-a koja je baš u tom trenutku krenula viljuškom na rusku salatu, niti što je teta Zorica Marković od tvog prepada zagrizla čašu. Oni će tu malo da se zgražavaju, ali će kad se kamere ugase svejedno pojesti sve. Kad čika PR restorana krene da urla na Leu, ugrizi ga svom snagom kako bi se setio da su vremena toliko teška da bi trebalo da bude zahvalan što nije završio kao tehnološki višak poput Nataše Bekvalac. Mama će te na putu kući grditi, ali će u sebi biti zadovoljna zbog svih koje si povredila u emisiji. Tako možda zaslužiš i odlazak u Grand gde će biti obilje gole kože za tvoje zubiće. Ništa nisi uradila ako bar ne okrzneš čiku sa cvikerima. Bićeš omiljenija od Anonimusa i niko ti više neće zamerati kič stajling i ostale gluposti.

U međuvremenu, kad te oči zabole od neukusa kojim si okružena čeznutljivo gledaj kroz prozor kako bi keva skontala da ti nedostaje priroda. Kada te napokon pusti u dvorište tu se i zadrži, ni u ludilu nemoj da preskačeš ogradu, jer okolo je njiva. Može biti da se toliko zaprljaš da će te do kraja života kažnjavati fejk prostirkama i maminom bižuterijom iz tinejdžerskih dana. U tom slučaju ti ne bi pomoglo ni da Sanji Marinković odgrizeš uvo. U međuvremenu nemoj da patiš zbog svog imena i prezimena. Ionako te čekaju privatne škole za čivave gde ima mnogo sličnih Vivijen Piljkić. Imala si sreće što, bar za sada, nisi krštena u nekoj porti pred bulumentom foto-reportera kao neke druge nesrećne čivavice. U danima kada keva vežba za nastup, šizi od gladi ili jede na kvarno, sakrij se u njenu garderobu i kuliraj. Bitno je da ne budeš blizu kada joj padne mrak na oči. I pisma fanova isključivo čekiraj sama. Jer, ako keva shvati da joj se zloupotreba tvoje lepote i mladosti, kada bi joj falilo medijskog prostora, obila o glavu izbaciće te na ulicu. Tako je, na karauli. Tu su ti perspektive nikakve, a do Beograda je dug put. Mama to najbolje zna.

Budi mudra i svi će vrlo brzo shvatiti da si ti zapravo samo još jedna žrtva turbo folka i svega što on sa sobom nosi. I nikom neće pasti na pamet da za tvoje ime vezuje srneća leđa i šopsku salatu.

Ostaj mi u zdravlju i veselju, a onog metro roze džibera što ga keva farba bojom koja joj pretekne, ignoriši jer je najobičniji edipovac.

Poverenik za prava estradnih ljubimaca


Milan Nikolić najviše veruje u moć u reči. Rastao na nekom čudnom mestu između Kamija i Henrija Džejmsa, Alana Poa i Bajrona, pobune i konformizma. Konačno sazreo uz Tomasa Mana, zahvaljujući kome je shvatio da se neki konflikti ne mogu izmiriti ali da se mogu mirno, lepo i pomalo setno nositi u sebi. Voleo bi da bar jedan sat živi na nekom platnu koje je potpisao Delakroa, zbog toga što smatra da samo strast mislima daje boju, rečima snagu, minutima nezaborav, a životu pravo da se tim imenom zove.

Comments