5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Koliko ste puta pomislili ili izgovorili “od sutra, od ponedeljka, od prvog, kad se stvore ovi ili oni uslovi, kad prođe ovaj ili onaj ispit…”? Da, svi smo izuzetno talentovani kada treba da opravdamo sopstvenu lenjost. Svi to radimo, osim možda life coacheva, mada ni njima ne verujem na reč. Upravo zato što i sama ponekad stavljam život na snooze, ne bih želela da zvučim kao već pomenuti life coach. Neka nam ovaj tekst svima bude podsetnik da u rukama držimo svoje najveće bogatstvo – vreme. Vreme koje nam lagano i neprimetno klizi kroz prste.

slika 111 Ovaj trenutak je tvoj život

Ovaj trenutak je poseban, jer ovaj trenutak je tvoj život

Kako i u prirodi sve teži da se kreće linijom manjeg otpora, tako i mnogi od nas jednostavno puštaju da ih život nosi. Svako ima pravo da izabere između mediokritetskog zadovoljstva prosečnim životom i uzimanja stvari u svoje ruke. Većina, prirodno, bira prvu opciju. Međutim, postoji jedan problem u vezi sa prepuštanjem i  ostavljanjem života “za sutra”. Sutra još uvek ne postoji. Sutra je samo pretpostavka. Za sutra ne možemo da se uhvatimo, niti da bacimo sidro. Možemo samo da se nadamo da će doći, istovremeno uzimajući u obzir da možda i neće. Jer ako tom sutra zaveštamo svoj život, vrlo je moguće da će nam se istopiti pred očima kada se jednog dana probudimo i shvatimo da više nema vremena za stvari koje smo želeli da uradimo. Život je ovaj trenutak sada, a ne neka zamišljena i neodređena vremenska tačka u budućnosti.

Ne želim da zvučim morbidno, ali život je prekratak. Još kraći kada se zavaravamo da ima vremena. Kada su nam sve besmislene obaveze preče od života, nameće se pitanje za šta mi to živimo. Samo pomislite na sva ona obećanja koja ste sebi dali, a koja su ostala neispunjena. Naučiti da sviraš gitaru, upisati se na kurs francuskog, krenuti na aerobik. Obećanja sebi kako će od sutra sve biti drugačije, sutra je pravi dan i sve će biti bolje. Sutra ćeš krenuti da učiš, da vežbaš, da se pridržavajš dijete. Život će početi sutra. A šta je sa ovim trenutkom sada? Nije li i to život? Više je život od sutrašnjeg dana, jer ko zna hoće li to sutra uopšte doći. Šta se to isprečilo življenju života?

Najveći izazov je objasniti sebi da se život odvija simultano, a ne sekvencijalno. Naravno da svi to u podsvesti znamo, samo nekad odbijamo da se ponašamo u skladu sa tim. Samo malo volje je potrebno da se pokrenemo. Da zagrlimo život onakav kakav jeste i da prihvatimo da “idealan” trenutak verovatno nikad neće naići. A i zašto bismo ga čekali? Nije li bolje izvući maksimum od života kakav je sada, izvući maksimum iz sebe? Jednog dana moći ćeš sebi da pogledaš u oči i kažeš da si se trudio, da si živeo!

Zato upali te sveće, stavi čistu skupocenu posteljinu, lepo se obuci i stavi kap onog posebnog parfema. Ne čuvaj to za posebnu priliku. Danas je poseban dan. Budi srećan sada, jer ovo sada je tvoj život!


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Editors choice