Da li ste znali da su današnje, klasične bele venčanice postale popularne tek u 19. veku, i to zahvaljujući kraljici Viktoriji? Ona je bila prva žena koja je izabrala venčanicu koja je danas postala uobičajena i tradicionalna za ovaj važan dan  u životu svake žene. Pre nje, žene su uglavnom birale malo svečaniju haljinu ili odeću koja je u to vreme bila moderna.

Bilo kako bilo, danas je retko videti venčanicu koja nije bela. Ukoliko je mlada smelija pa se “igra” bojom, kroj venčanice uglavnom ostaje isti. Međutim, u nekim kulturama, naročito u Aziji i Africi, mladi parovi i dalje nose tradicionalne svečane odore, koje izgledaju tako dobro, da bela boja zaista izgleda nemaštovito…

Japan

U Japanu, mlade uglavnom nose dve, a ponekad i više haljina tokom ceremonije venčanja. Bela i crvena haljina su obavezne.

Gana

U Gani, tradicionalna venčanja su vrlo raznobojna, kao i njihova narodna nošnja. Svaka porodica ima svoje boje i šare

Havaji

U tradicionalnim havajskim venčanjima, mladoženja takođe nosi belo. Skoro svako ko se ovde venča obavezno nosi vence od cveća kao deo ceremonije venčanja. I neveste često ukrašavaju svoje kose sa svežim cvećem.

Comments