Druge vrste znanja, čitanje i pronalaženje informacija, služe da nam pojasne ono što doživljavamo. Teoretska znanja su možda zanimljiva i pobuđuju nam maštu, ali nas možda i podstiču da izgradimo nerealna očekivanja. Iskustvo je dragoceno i jedino se kroz lični doživljaj neke stvari zaista shvataju i prihvataju.

Smisao života

Dok ne osetiš da ti je srce ispunjeno i da ti je duša mirna, smisao ti izmiče. Možeš da se iscrpiš tražeći ga u karijeri, uspesima, duhovnom razvoju, ali smisao nije nešto što ideš pa pronađeš, nego nešto što je u tebi – ili nije. Velika je tajna da je smisao života – život. Ali to uopšte ne možeš da razumeš intelektom, jer to nije pitanje pameti.

Nezavisnost

Kad prestanu drugi da se brinu o tebi, tada shvatiš koliko tu ima posla. Brinuti o nekoj osobi, pa makar i o sebi samoj, znači misliti na sve, setiti se svega, obezbediti sve što toj osobi treba. Neki nezavisni shvate da imaju pune ruke posla sami sa sobom i nikada ne požele da brinu o još nekome, a neki shvate da se briga nagrađuje uživanjem u davanju i uvek mogu da se brinu o još nekome, bez mnogo napora. Ovi drugi obično okupljaju oko sebe mnoge zavisne, uplašene, povređene osobe, željne pažnje i zaštite.

Ograničena moć kontrole

Mladost ide pod ruku sa arogancijom i omnipotencijom, ali zajedno padaju na nos pred prvim običnim životnim lekcijama, koje donosi sazrevanje i osamostaljivanje. Vrlo malo toga možeš da kontrolišeš, a i to vrlo malo najčešće ne uspevaš, jer je teško. Možeš da kontrolišeš svoje ponašanje, svoje akcije i reakcije, ako možeš i kad možeš.

noah silliman 107988 Ove stvari možeš da naučiš samo iz sopstvenog iskustva

Comments