Pasulj, disko kugla, tobogan, trol, lotosov cvet, prazna baterija – samo su pojedini emodžiji koji će uskoro biti dostupni na našim telefonima. Unicode 14.0, industrijski standard za dosledno enkodovanje, prikaz i rukovanje tekstom iz većine svetskih pisama, potvrdio je poslednji set emodžija koji je Emojipedia tizovala u julu ove godine. Ukratko, dobićemo čak 112 novih emodžija – 37 novih code pointova i 112 novih tema koje možemo koristiti na našem mobilnom telefonu.

Predstavljamo vam listu novih emodžija, koja se nije promenila od potencijalne liste koju smo prvi put videli pre nekoliko meseci. Ništa novo nije dodato i ništa nije uklonjeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 📙 Emojipedia (@emojipedia)

Među emodžijima su i trudni muškarac i trudna osoba jer se Unicode zalaže za rodnu fluidnost za koju želi da bude zastupljena u svim emodžijima. Tu su i istopljeni smajli, gnezdo bez i sa jajima, prosuta voda, balončići, korali i razne vrste gestikulacije ruku.

Da podsetimo, emodži je ideogram koji se najpre koristi u tekstualnim porukama i postovima na društvenim mrežama. Pored smajlija, može prikazati i ljude, životinje, biljke, hranu, aktivnosti, događaje, predmete. Za razliku od emotikona koji je sačinjen od znakova interpunkcije, emodži su slike koje su prikazane u realnijem izgledu i u boji. Prvi put su se pojavili u Japanu 1997. godine, a svetsku popularnost su stekli 2010-ih godina u toku brzog razvoja mobilnih telefona.

Emodži “Lice sa suzama radosnicama” Oxford rečnik je izabrao za reč godine 2015. Emodžiji su postali deo svakodnevice, neprestano vršeći uticaj na pop kulturu. Mnogi ljudi putem telefona komuniciraju samo kroz njih. Čak je napravljen i mjuzikl o emodžijima koji je premijerno održan u Los Anđelesu 2016. godine, a potom i animirani The Emoji Movie godinu kasnije.

Unicode 14.0 je već zvanično objavio sve nove emodžije, koji će na telefonima biti dostupni u predstojećim mesecima. Koji se vama najviše dopada?

Naslovna fotografija: instagram.com/emojipedia

Dušan Veselinović

Comments