Da li ste od onih ljudi kojima naglo pada produktivnost posle ručka? Samo biste da legnete i malo odspavate. No, zbog prirode posla morate ostati na radnom mestu i samo nastaviti da radite i pored sveg umora. Nije lako boriti se sa padom koncentracije, naročito jer je on prirodan za čoveka. Naši preci su uglavnom bili produktivni čim svane, obavili bi sve što imaju, a popodne bi sledila kratka dremka, pa bi se nakon toga završavale još neke sitne obaveze pre spavanja.

Kad bismo imali takvo radno vreme da možemo samo sat, dva da odspavamo, pa da nastavimo sa poslom. Nažalost, stvari kod nas baš i ne funkcionišu tako. Zato moramo da naučimo da se borimo sa popodnevnim umorom, a ovo su neki od načina kako da se razbudite i imate dovoljno energije do kraja radnog dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kira Jones (@cactiwellness)

Šetajte

Znamo da je savet jednostavan, ali šetnja zaista pomaže. Pre svega zato što ćete se nadisati svežeg vazduha, zato što ćete se aktivirati. Može pomoći i mala šetnja od pola sata po kraju, odmah ćete primetiti da vam je koncentracija mnogo bolja i da se više ne osećate toliko umorno. 

Vaš popodnevni umor može značiti i da generalno nemate dovoljno kondicije da izdržite sve obaveze u toku dana, naročito ako već niste fizički aktivni. Ako ste na takvom poslu gde konstantno sedite i onda niste aktivni ni kada se vratite kući, sasvim je normalno da ćete biti umorni. Zato počnite više da se krećete. Steći ćete kondiciju ako počnete da idete pešice na posao, a ako idete autobusom, siđite par stanica ranije, pa prepešačite do posla. Polako ćete sticati kondiciju i primetićete da imate više energije.

Hidrirajte se

Jedan od čestih razloga zašto izgledate i osećate se umorno vrlo verovatno je potrebno da unosite više vode u organizam. Znamo da znate da je hidratacija bitna, ali se zapitajte da li dnevno pijete dovoljno vode?

Da biste bili dovoljno hidiriani potrebno je da pijete od 1,5 do 2,5 litra vode dnevno, u zavisnosti od kilaže i stila života. I u to ne spada kafa i sokovi i alkoholna pića, jer oni ne hidriraju.

Aromaterapija

Kako vas pojedini mirisi mogu brzo uspavati, tako vas neki drugi mogu razbuditi. Fokus povećavaju esencijalno ulje peperminta, ruzmarina i citrusa (limuna ili narandže).

Takođe, smatra se da će ulja na bazi cimeta, eukaliptusa, tamjana, đumbira i limunove trave podići vašu energiju i učiniti vas spremnijim da nastavite sa poslom. Ovo su mirisi koji nas prirodno čine budnijim, jer kada spavate i neko vam stavi limun ispod nosa to će vas odmah razbuditi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kira Jones (@cactiwellness)

Menjajte zadatke

Ako je vaš posao da provodite sate ispred ekrana, prijaće vam da ubacite i neke druge zadatke, kako biste odmorili oči od kompjutera. Napravite to-do listu, prošetajte po kancelariji i popričajte sa kolegama, obavite taj poslovni razgovor. Potrudite se da periodi koje provodite za kompjuterom budu ispresecani nekim drugim zadacima koji će vam omogućiti da se pokrenete.

Alarm za spavanje

Svi mi nameštamo alarm kako bismo se probudili ujutro, ali je jednako bitno da namestite alarm i kako biste zaspali. Ako prekasno odlazite u krevet, neminovno je da ćete biti umorni i da će taj umor početi da vas hvata oko podneva. Izračunajte koliko vam je sati sna potrebno u proseku i namestite alarm sat vremena pre toga. Zvono alarma treba da vam bude znak da je vreme da se pripremate za spavanje – tuširanje, noćna skin care rutina. Pored toga, biće vam potrebno vreme da zaspite, računajte da će vam biti potrebno oko pola sata da utonete u san.

Naslovna fotografija: instagram.com/cactiwellness

Jovana Petković

Comments